Muzeul de Artă Cluj-Napoca (MACN), instituţie publică de interes judeţean, care funcţionează sub autoritatea Consiliului Judeţean Cluj, organizează, în perioada 25 iulie – 5 august 2018, expoziţia personală Peisaje Muzicale, cu lucrări semnate de artistul basarabean Dumitru Verdianu.

 

Acest proiect cultural este realizat la iniţiativa şi cu sprijinul Primăriilor din municipiile înfrăţite Cluj-Napoca şi Ungheni (Republica Moldova), în cadrul programului România Centenar.

Vernisajul expoziţiei a avut loc miercuri, 25 iulie 2018, de la ora 18:00, în Sălile de Expoziţii Temporare (parter) ale Muzeului de Artă Cluj-Napoca, în prezenţa artistului şi a invitaţilor săi de la Primăriile celor două municipii.

Din partea Muzeului a fost gazdă Florin Gherasim, muzeograf, curatorul expoziţiei.

La vernisaj a fost prezent IPS Andrei, Mitropolitul ortodox al Clujului, care a subliniat importanța organizării de evenimente culturale în pateneriat, care contribuie la unirea României cu Republica Moldova.

Din partea primăriei clujene a vorbit Ionuț Țene, șeful biroului învățământ,cultură,culte, care a făcut o istorie a relațiilor dintre Cluj-Napoca și Ungheni, care s-au dezvoltat în ultima perioadă exponențial. A subliniat realizarea parcului Cluj-Napoca din Ungheni de către municipalitate și includerea vernisajului în programul Centenar, sub egida Cluj 100.

”Dumitru Verdianu este un sculptor arhetipal original influențat de Brâncuși” a mai spus Țene.

Criticul de artă Florin Gherasim a făcut un excurs exhaustiv și competent în opera lui Dumitru Verdianu, care a studiat sculptura la Chișinău și Sank Peterburg. Criticul de artă Florin Gherasim îl consideră pe Dumitru Verdianu un continuator original al lui C. Brâncuși.

La final, un arhitect din Chișinău l-a felicitat pe Dumitru Verdianu pentru ceea ce face în promovarea artei românești și pentru unire.

Expoziția s-a bucurat de un public elitist și interesat de artă.