Vineri, 1 decembrie 2023, PS Antonie, Episcopul de Bălţi, a oficiat, împreună cu un sobor de preoți de pe ambele maluri ale Prutului, slujba de sfinţire a pietrei de temelie a Paraclisului episcopal din Bălți. Sfințirea constituie o activitate închinată implinirii a 100 de ani de la reînființarea Episcopiei Hotinului, actuala Episcopie de Bălți.
Paraclisul va avea hramurile „Duminica Sfinţilor Români”, „Sfântul Ierarh Nicolae, Arhiepiscopul Mirei Lichiei” și „Sfântul Ierarh Nectarie de la Eghina”.
Hrisovul de sfinţire a pietrei de temelie a fost citit de către PC părinte Dorian Revenco, protopopul de Bălți. Între altele, în hrisov se menționează: „Cu puterea, cu lucrarea şi cu harul Milostivului Dumnezeu Cel în Treime lăudat, astăzi, 1 decembrie, Ziua Națională a României, anul 2023, de la Naşterea Domnului nostru Iisus Hristos, (iar de la facerea lumii anul 7532), se pune piatra de temelie pentru un nou locaş de închinare, în Municipiul Bălți, Paraclisul episcopal cu hramurile „Duminica Sfinţilor Romani”, „Sfântul Ierarh Nicolae, Arhiepiscopul Mirei Lichiei” și „Sfântul Ierarh Nectarie de la Eghina”.
Episcopia de Bălți (fosta a Hotinului) nu a renunțat şi nici nu înţelege să renunţe vreodată la proprietățile sale din perioada interbelică, pe care le va recupera pe cale legală, printre care și Catedrala „Sfinții Constantin și mama sa Elena” și reședința episcopală din Bălți, construite de vrednicul de pomenire Mitropolit Visarion Puiu, care a păstorit, la Bălți, între anii 1923 -1935.
Din dorința de a dimensiona activitatea pastoral-misionară în partea de nord a R. Moldova, Episcopia de Bălți a achiziționat în anul 2021, cu ajutorul Statului român, un teren cu suprafața 71,35 ari, pe strada Burebista nr. 10, unde va fi ridicat viitorul Ansamblu Episcopal Bălți (Catedrală, Sediu Episcopal, Centru Pastoral – Cultural, Clopotniță, Aghiasmatar, Monument).
Înțelegând că înălțarea Ansamblului Episcopal necesită timp și resurse finaciare consistente și dorind ca pe terenul achiziționat să se oficieze sfinte slujbe, s-a decis să se construiască un paraclis. (…)
Ridicarea Paraclisului episcopal începe cu ajutorul venit din partea PCuv. Arhimandrit Nicodim Gheorghiţă, starețul Mănăstirii Hadâmbu din Arhiepiscopia Iașilor și a firmei de construcție „Marsharcon” din municipiul Bălți.
Coordonarea şi buna desfăşurare a lucrărilor de zidire a noului locaș de cult am încredinţat-o PC părinte Dorian Revenco, protopopul de Bălți, care se va afla sub directa noastră îndrumare. (…)
Dumnezeu să împlinească gândul ctitorilor, să le sporească prinosul şi să-i ocrotească pe lucrători, pe donatori, pe miluitori şi pe toţi cei care vor contribui la ridicarea Paraclisului episcopal din Bălți.
Scrie, Doamne, în Cartea Vieţii, pe iubitorii locaşului Tău cel Sfânt!”.
Pietrele, în cele patru laturi ale noului sfânt locaş, au fost așezate de PS Părinte Antonie, Episcopul de Bălţi, PCuv. PCuv. Arhimandrit Nicodim Gheorghiţă, starețul Mănăstirii Hadâmbu din Arhiepiscopia Iașilor, dl Boris Marcoci, deputat în Parlamentul R. Moldova, și PC părinte Dorian Revenco, protopopul de Bălți.
În cuvântul său, PS Antonie a mulțumit PCuv. Arhimandrit Nicodim Gheorghiţă, starețul Mănăstirii Hadâmbu din Arhiepiscopia Iașilor, și firmei de construcție „Marsharcon” din municipiul Bălți, fără de ajutorul cărora nu se putea începe ridicarea paraclisului episcopal. Un cuvânt de susținere și de încurajare a Episcopiei de Bălți a rostit și PCuv. PCuv. Arhimandrit Nicodim Gheorghiţă, starețul Mănăstirii Hadâmbu. Printre cei care au vorbit, la marele eveniment al Episcopiei de Bălți, a fost și dl Boris Marcoci, deputat în Parlamentul R. Moldova.
PS Antonie a gratificat cu Ordinul Episcopiei de Bălți „Crucea bălțenă pentru clerici”, pentru sprijinul acordat Episcopiei de Bălți, pe PCuv. Protosinghel Iorest Goraș, secretarul Mănăstirii Hadâmbu, și pe PC preot Nicolae Tverdostup, paroh al bisericii „Sfântul Ierarh Nicolae, arhiepiscopul Mirei Lichiei” din satul Romanovca, Ungheni.
PS Antonie a înmânat Ordinul Episcopiei de Bălți pentru mireni „Crucea Bălțeană pentru mireni”, pentru ajutorul acordat Episcopiei de Bălți, domnilor: Boris Marcoci, deputat în Parlamentul R. Moldova, Boris Grițunic, arhitect INCP „Urbanproiect”, filiala „Nord” și domnului Vitalie Țurcanu, fost șef al Centrului Multifuncţional, Bălți.
La acest moment istoric și de mare sărbătoare au fost prezenţi preoți și consilieri din cadrul Episcopiei de Bălți, oficialități din raioanele din jurul Municipiului Bălți și numeroși creștini.
Sursa: Biroul de presă al Episcopiei de Bălţi