În data de 24 mai, pe aleea Grigorie Vieru din Chișinău, Liga Studenților din Basarabia a organizat Marșul Identitar, cu ocazia Zilelor Românilor de Pretutindeni. Acest marș a reprezentat un moment deosebit în care tinerii din Moldova și-au exprimat  identitatea românească.

Scopul principal al evenimentului a fost să sublinieze un mesaj clar și puternic: “Tinerii  basarabeni își asumă identitatea românească”. Într-o atmosferă plină de entuziasm și determinare, participanții au transmis mai multe mesaje importante, evidențiind legăturile culturale și istorice dintre Moldova și România.

Organizat de Liga Studenților din Basarabia și încadrat în Zilele Românilor de Pretutindeni, Marșul Identitar a fost un simbol al unității și solidarității românilor din întreaga lume. Principalele mesaje transmise în cadrul evenimentului au fost:

1.Unitatea basarabenilor cu națiunea română: Participanții au subliniat faptul că basarabenii fac parte integrantă din națiunea română, reafirmând legăturile strânse și valorile comune.

2. Asumarea identității românești pentru integrarea europeană: Marșul Identitar a evidențiat că asumarea identității românești este esențială pentru integrarea europeană a Moldovei și pentru promovarea valorilor democratice și europene.

3. Eliminarea vestigiilor regimului comunist: Sub sloganul “Pentru un viitor european să eliminăm vestigiile unui regim criminal”, participanții au pledat pentru mutarea monumentelor comuniste într-un muzeu al totalitarismului, ca un gest simbolic pentru consolidarea memoriei colective și promovarea democrației.

Marșul Identitar, desfășurat în cadrul Zilelor Românilor de Pretutindeni, a fost un moment de mobilizare și afirmare a identității românești în rândul tinerilor din Moldova, subliniind solidaritatea și unitatea românilor din întreaga lume.