Guvernul de dreapta din Polonia, condus de Mateusz Morawiecki, a luat măsuri legale pentru a se asigura că ultimului lider comunist, generalul Wojciech Jaruzelski, dar și altor ofițeri din armată din acea epocă, li se iau gradele militare, ajungând la rangul de soldat.

În viziunea oficialilor de la Varșovia, decizia urmează să „readucă ordinea morală” a lucrurilor.

Premierul Morawiecki a explicat, joi, că proiectul legislativ adoptat de cabinetul său este de partea victimelor celor peste patru decenii de comunism prin care a trecut Polonia. Adoptarea s-a făcut în mod voit la data la care statul aduce omagii luptătorilor anti-comuniști, uciși și persecutați în regimul impus după al Doilea Război Mondial, relatează The Washington Post.

„Prin acest proiect de lege, vrem să readucem ordinea morală fundamentală. Vrem să spunem că răul e rău și bunul e bun, că trădarea este trădare și eroismul este eroism”

, a afirmat Morawiecki, odată cu anunțarea deciziei Cabinetului.

„Suntem de partea victimelor, împotriva răului”,

a mai adăugat demnitarul.

Pentru a intra în vigoare, legea trebuie aprobată de parlament și de președintele Andrzej Duda. Noile prevederi ar face ca ofițeri de vârf ai epocii comuniste să fie retrogradați până la rangul de soldat, pentru rolul pe care l-au jucat în regimul opresiv impus de URSS din 1944 și în represiunile militare împotriva libertăți din timpul legii marțiale impuse de Jaruzelski. În această ultimă etapă a regimului, în jur de 100 de oponenți ai legii marțiale și-au pierdut viața.

Ținta guvernului sunt indivizii care au încălcat drepturile omului și au întors armata împotriva propriului popor.