La început, nimeni nu și-a putut imagina că ar putea începe războiul ruso-ucrainean. Și totuși a început. Și acum, nimeni nu își poate imagina cum se va termina. Și totuși se va termina.

Războiul este în cele din urmă despre politică. Că Ucraina câștigă pe câmpul de luptă contează pentru că Ucraina exercită presiuni asupra politicii ruse. Tirani precum Putin exercită o anumită fascinație, pentru că dau impresia că pot face ceea ce le place. Acest lucru nu este adevărat, desigur; iar regimurile lor sunt înșelător de fragile. Războiul se termină atunci când victoriile militare ucrainene modifică realitățile politice rusești, un proces care cred că a început.

Ucrainenii, să recunoaștem, s-au dovedit a fi războinici uimitor de buni. Au efectuat o serie de operațiuni defensive și acum ofensive pe care s-ar dori să le numim „manual”, dar adevărul este că acele manuale nu au fost încă scrise; iar când vor fi scrise, campania ucraineană va oferi exemplele. Ei au făcut-o cu un calm admirabil și cu tărie, chiar dacă inamicul lor comite crime oribile și militează deschis pentru distrugerea lor ca națiune.

În acest moment, însă, avem o anumită dificultate în a vedea cum Ucraina ajunge la victorie, chiar dacă ucrainenii avansează. Acest lucru se datorează faptului că multe dintre imaginațiile noastre sunt prinse de o singură variantă și destul de puțin probabilă a modului în care se încheie războiul: cu o detonare nucleară. Cred că suntem atrași de acest scenariu, în parte, pentru că se pare că ne lipsesc alte variante și se simte ca un final.

Folosirea norului ciupercă pentru închiderea narațiunii generează totuși anxietate și împiedică gândirea clară. Concentrarea pe acel scenariu mai degrabă decât pe cele mai probabile ne împiedică să vedem ce se întâmplă de fapt și să ne pregătim pentru viitorul posibil. Într-adevăr, nu ar trebui să pierdem niciodată din vedere cât de mult o victorie ucraineană va îmbunătăți lumea în care trăim.

Dar cum ajungem acolo? Războiul s-ar putea termina în mai multe moduri. Aici aș dori să sugerez un singur scenariu plauzibil care ar putea apărea în următoarele câteva săptămâni și luni. Bineînțeles că mai sunt și altele. Este important, totuși, să începem să ne îndreptăm gândurile către unele dintre variantele mai probabile. Scenariul pe care îl voi propune aici este că o înfrângere convențională a Rusiei în Ucraina se contopește imperceptibil într-o luptă de putere a Rusiei, care, la rândul său, va necesita o retragere a Rusiei din Ucraina. Acesta este, din punct de vedere istoric, un lanț de evenimente foarte familiar.

Înainte de a expune asta, va trebui mai întâi să înlăturăm statica nucleară. Vorbind despre războiul nuclear într-un mod larg, general, ne imaginăm că războiul ruso-ucrainean este vorba despre noi. Ne simțim victime. Vorbim despre fricile și anxietățile noastre. Scriem titluri despre sfârșitul lumii. Dar acest război aproape sigur nu se va încheia cu un schimb de arme nucleare. Statele cu arme nucleare duc și pierd războaie din 1945, fără să le folosească. Puterile nucleare pierd războaie umilitoare în locuri precum Vietnam și Afganistan și nu folosesc arme nucleare.

Desigur, există o anumită tentație de a ceda mental șantajului nuclear. Odată ce subiectul războiului nuclear este pus în discuție, pare extrem de important și devenim deprimați și obsedați. Tocmai aici încearcă Putin să ne conducă cu aluziile sale vagi la armele nucleare. Odată ce îl luăm în considerare, ne imaginăm amenințări pe care Rusia nu le face de fapt. Începem să vorbim despre o capitulare ucraineană, doar pentru a scăpa de presiunea psihologică pe care o simțim.

Acest lucru, totuși, face munca lui Putin pentru el, salvându-l de un dezastru creat de el. El pierde războiul convențional pe care l-a început. Speranța lui este că referirile la arme nucleare vor descuraja democrațiile să livreze arme Ucrainei și să-i ofere suficient timp pentru a aduce rezervele rusești pe câmpul de luptă pentru a încetini ofensiva ucraineană. Probabil că greșește că asta ar funcționa; dar escaladarea retorica este una dintre putinele piese care i-au mai ramas.

După cum voi explica într-o clipă, cedarea șantajului nuclear nu va pune capăt războiului convențional din Ucraina. Totuși, ar face viitorul război nuclear mult mai probabil. Făcând concesii unui șantajist nuclear, îl învață că acest tip de amenințare îi va aduce ceea ce își dorește, ceea ce garantează scenarii de criză viitoare. Îi învață pe alți dictatori, viitori potențiali șantaji, că tot ce au nevoie este o armă nucleară și niște fanfașuri pentru a obține ceea ce își doresc, ceea ce înseamnă mai multe confruntări nucleare. Are tendința de a convinge pe toată lumea că singura modalitate de a se apăra este construirea de arme nucleare, ceea ce înseamnă proliferare nucleară globală.

În măsura în care există un fel de amenințare nucleară, aceasta este îndreptată nu împotriva noastră, ci împotriva ucrainenilor. Ei au rezistat șantajului nuclear de șapte luni; iar dacă ei o pot face, cu siguranță că și noi. Când personalități politice proeminente ruse, cum ar fi liderul cecen Ramzan Kadyrov, vorbesc despre utilizarea nucleară, se referă la Ucraina. De asemenea, nu așa se va termina războiul. Kadyrov mai susține că își trimite fiii adolescenți să lupte în Ucraina. Pentru ca acestea să poată fi iradiate de armele nucleare rusești?

Rusia pretinde că mobilizează sute de mii de noi trupe. Nu merge deloc bine, dar chiar și așa: și-ar asuma Putin riscul politic al unei mobilizări la scară largă, ar trimite băieții ruși în Ucraina și apoi ar detona arme nucleare în apropiere? Moralul este deja o problemă serioasă. Se pare că peste jumătate de milion de bărbați ruși au fugit din țară în loc să fie trimiși în Ucraina. Nu ar ajuta situația dacă rușii ar crede că sunt mobilizați într-o zonă în care vor fi detonate arme nucleare. Nu vor primi echipament de protecție adecvat. Mulți soldați mobilizați nu au echipamentul adecvat pentru un război convențional.

Rusia tocmai a declarat că părți din estul și sudul Ucrainei sunt Rusia. Acest lucru este desigur ridicol. Dar ar folosi Moscova cu adevărat arme nucleare pe terenuri despre care pretinde că sunt ruși, ucigând sau iradiind oamenii despre care pretinde că sunt cetățeni ruși, civili și soldați deopotrivă? Nu este imposibil. Dar este foarte puțin probabil.

Și chiar dacă s-ar întâmpla, nu ar pune capăt războiului, sau cel puțin nu cu o victorie rusă. Am raționat până acum fără să menționez măcar descurajarea: anticiparea că utilizarea unei arme nucleare ar declanșa răspunsuri puternice din partea altor țări. Americanilor li s-au dat luni de zile să se gândească la asta și mi-aș imagina că răspunsul lor la utilizarea nucleară de către Rusia a fost calculat pentru a fi invalidant pentru forțele armate ruse și umilitor pentru Putin personal. O altă formă mai indirectă de descurajare este cunoașterea sigură că utilizarea unei arme nucleare ar pierde sprijinul lui Putin și Rusia în întreaga lume.

De asemenea, mă întreb dacă Rusia și-ar asuma riscul de a aduce arme nucleare în sau chiar în apropierea Ucrainei, având în vedere artileria cu rază lungă de acțiune precisă a Ucrainei, logistica nesigură a Rusiei și capacitatea ucrainenilor de a pune mâna pe sistemele de arme pe care rușii le-au adus în țara lor. . Este greu de exagerat dificultatea pe care o au rușii în a-și păstra propriile lucruri. Sigur, rușii ar putea folosi o rachetă în schimb; dar unele dintre rachetele lor cad pe pământ și altele sunt doborâte. Avioanele rusești tind să se prăbușească și să fie doborâte, până la punctul în care incursiunile rusești sunt rare – și atrag atenția negativă.

Presupunând că Rusia a vrut să detoneze o armă nucleară mică în Ucraina și a reușit să facă acest lucru, în ciuda tuturor acestor lucruri, acest lucru nu ar avea nicio diferență militară decisivă. Nu există grupuri mari de soldați ucraineni sau echipamente de lovit, deoarece Ucraina luptă într-un mod foarte descentralizat. Dacă ar fi o detonare, ucrainenii ar continua să lupte. Au spus asta de luni de zile și nu există niciun motiv să ne îndoim de ei.

Există și problema motivului. Putin vrea să simpatizăm cu situația lui, care este, desigur, o mișcare foarte suspectă în sine. Dar este credibil ceea ce spune el? Noi spunem că “Putin este sprijinit de zid. Ce va face?” Așa ajungem să vorbim despre armele nucleare: Putin ne introduce în ceea ce ar trebui să credem că este propriul său spațiu psihologic. Dar toate acestea sunt doar sentimente. Nu este chiar un motiv.

Dacă emoția pură rezultată din înfrângere ar fi motivat utilizarea nucleară, s-ar fi întâmplat deja și nu s-a întâmplat. Nimic poate fi mai umilitor decât înfrângerea Rusiei de la Kiev, la o lună de război. Prăbușirea din regiunea Harkov luna trecută a fost, de asemenea, un șoc. În timp ce scriu, ucrainenii obțin câștiguri semnificative în regiuni despre care Putin tocmai a susținut că vor fi Rusia pentru totdeauna într-o ceremonie televizată uriașă; răspunsul oficial al Rusiei a fost să spună că granițele lor nu sunt definite. Reacția Rusiei la forța superioară a fost să se retragă.

Așa că haideți să aruncăm o privire mai atentă la poziția lui Putin. Forțele armate ruse nu sunt „spre un zid” în Ucraina: sunt în siguranță dacă se retrag înapoi în Rusia. Nici metafora „zidului” nu este de mare ajutor pentru a vedea unde se află Putin. Mai degrabă mobila a fost mutată în jurul lui și va trebui să se orienteze din nou.

Ceea ce a făcut în Ucraina i-a schimbat poziția la Moscova și în rău. Din asta nu rezultă, totuși, că ei „trebuie” să câștige războiul din Ucraina, orice înseamnă asta („poate” vine logic înainte de „trebuie”). Menținerea puterii la Moscova este ceea ce contează și asta nu înseamnă neapărat să se expună la riscuri suplimentare în Ucraina. Odată ce (și dacă) Putin înțelege că războiul este pierdut, își va ajusta gândirea despre poziția sa acasă.

Pe parcursul verii, acea poziție a fost mai simplă. Până de curând, probabil până când a ținut discursul de anunțare a mobilizării în septembrie, ar fi putut pur și simplu să declare victoria în mass-media, iar majoritatea rușilor ar fi fost mulțumiți. Acum, însă, și-a adus războiul fără sens până în punctul în care chiar și spațiul informațional rusesc începe să se spargă. Rușii sunt îngrijorați de război acum, datorită mobilizării (după cum arată sondajele de opinie). Și acum propagandiștii lor de televiziune admit că trupele ruse se retrag. Așadar, spre deosebire de prima jumătate de an de război, Putin nu poate pretinde că totul este bine și că se termină. Trebuie să facă altceva.

Pământul s-a mișcat sub picioarele lui Putin. Cariera sa politică s-a bazat pe utilizarea mass-media controlată pentru a transforma politica externă într-un spectacol liniștitor. Cu alte cuvinte: supraviețuirea regimului a depins de două premise: ceea ce se întâmplă la televizor este mai important decât ceea ce se întâmplă în realitate; iar ceea ce se întâmplă în străinătate este mai important decât ceea ce se întâmplă acasă. Mi se pare că aceste premise nu mai țin. Odată cu mobilizarea, distincția dintre acasă și străinătate a fost ruptă; cu bătălii pierdute, distincția dintre televiziune și realitate a fost slăbită. Realitatea începe să conteze mai mult decât televiziunea, iar Rusia va începe să conteze mai mult decât Ucraina.

Există o despicatură atât în ​​​​opinia de elită, cât și în opinia publică din Rusia, iar acum devine vizibilă la televizor. Unii oameni cred că războiul este o cauză sfântă și poate fi câștigat dacă capetele se rostogolesc, conducerea se comportă onorabil și mai mulți oameni și materiale sunt trimise pe front. Printre aceștia se numără bloggerii militari care sunt de fapt pe front și ale căror voci devin din ce în ce mai populare. Aceasta este o capcană pentru Putin, deoarece deja trimite tot ce poate. Acele voci îl fac să pară slab. Alții cred că războiul a fost o greșeală. Aceste voci îl vor face să pară prost. Aceasta este doar cea mai elementară dintre o serie de poziții contradictorii cu care se confruntă acum Putin, dintr-o poziție expusă și slăbită.

Dacă un război în străinătate slăbește poziția ta și dacă acel război nu poate fi câștigat, cel mai bine este să-l închei astăzi decât mâine. Aș bănui că Putin încă nu vede asta. Cu toate acestea, a ajuns suficient de departe pentru a înțelege că trebuie să acționeze în lumea reală, deși până acum alegerile sale nu au fost bune.

Mobilizarea a fost cea mai proastă din ambele lumi: suficient de mare pentru a înstrăina populația, prea mică și, mai ales, prea târziu pentru a face diferența înainte de iarnă. Probabil a fost rezultatul unui compromis, care ne arată că Putin nu guvernează singur. Putin încearcă să comandă trupele din Ucraina. Eșecurile lui îl deschid criticilor (indirecte, până acum). Dar Putin pare să fie blocat: doar a încheia războiul acum, fără ca subiectul să se schimbe, i-ar întări pe unii dintre criticii săi. Dar acum că mobilizarea a fost deja încercată, are puține mijloace de a aplica o forță mai mare. Deci cum se schimbă subiectul?

Se schimbă de la sine. Putin este acum prins de un eveniment care trebuia să fie televizat și despre un loc îndepărtat, dar care a căpătat o formă politică imediată în interiorul Rusiei. Două personalități politice ruse proeminente, Ramzan Kadyrov și Yevgeny Prigozhin, au criticat destul de brutal înaltul comandament rus. Având în vedere că toată lumea știe că Putin face comanda propriu-zisă, acest lucru trebuie să fie dezbinat. Kremlinul i-a răspuns direct lui Kadyrov, iar propaganda armatei a arătat un comandant criticat cu trupele sale pe teren. După ceea ce consider că nu este o coincidență, atât Kadyrov, cât și Prigozhin controlează ceva ca o forță armată privată. Kadyrov, dictatorul de facto al regiunii Cecenia din Rusia, are propria sa miliție. A fost desfășurat în Ucraina, unde părea să se specializeze în terorizarea civililor și în instagramarea. După ce luna trecută a făcut eforturi pentru mobilizarea în Rusia, Kadyrov a anunțat apoi că nimeni din Cecenia nu va fi mobilizat. S-ar putea concluziona că își salvează oamenii pentru altceva.

Prigozhin este liderul entității mercenare tulburi Wagner și s-a făcut mai vizibil în această calitate. (El este, de asemenea, responsabil pentru Internet Research Agency, care a fost unul dintre actorii războiului hibrid împotriva Ucrainei în 2014 și războaielor cibernetice împotriva Marii Britanii și Statelor Unite în 2016.) Wagner a fost implicat într-o serie de încercări de schimbare a regimului , inclusiv epurările de sânge ale guvernelor marionete rusești din regiunile Lugansk și Donețk și încercările de asasinare a lui Volodymyr Zelens’kyi la începutul războiului. Acestea au fost la ordinele lui Putin, fără îndoială. Dar este un set de abilități enervant.

În acest moment, Wagner conduce încercările zilnice de ofensive ale Rusiei în zona Bakhmut din regiunea Donețk, care de fapt nu duc nicăieri. Wagner nu pare să fie foarte activ acolo unde ucrainenii avansează, ceea ce este mai degrabă important. Ieri Gulagu.net a raportat că un luptător Wagner a împușcat un ofițer al armatei ruse, ceea ce ar părea să indice că totul nu este bine pe acea parte a frontului. Este o exagerare să presupunem că Prigojin cruță orice oameni valoroși și materialul care i-a mai rămas? El a recrutat deschis prizonieri ruși pentru a lupta pentru Wagner în Ucraina; Aș risca să presupunem că îi trimite să moară și îi reține pe oamenii și echipamentele care ar putea avea un viitor într-un alt efort.

Prigojin și Kadyrov cer o intensificare a războiului și batjocorirea înaltului comandament rus în cel mai agresiv ton posibil, dar între timp par să-și protejeze propriii oameni. Și asta pare o capcană. Criticând modul în care este purtat războiul, ei slăbesc controlul informațional al lui Putin; forțându-l să-și asume responsabilitatea, chiar dacă ei nu vor face acest lucru, îi expun și mai mult poziția. Ei îi spun să câștige un război pe care ei înșiși nu par să încerce să-l câștige.

În logica generală pe care o descriu, rivalii ar căuta să păstreze orice forțe de luptă pe care le au, fie pentru a-și proteja propriile interese personale într-un timp imprevizibil, fie pentru a face o piesă pentru Moscova. Dacă aceasta este într-adevăr situația actuală, în curând va părea o prostie pentru toți cei implicați să aibă forțe armate situate în îndepărtata Ucraina sau, de altfel, să-i ucidă acolo zi de zi. Apoi este un punct de cotitură. Odată ce unii oameni își dau seama că alți oameni își rețin oamenii, va părea lipsit de sens să-și cheltuiască (sau să-și înstrăineze) pe ai proprii.

La un moment dat, această logică se aplică însăși armata rusă. După cum a subliniat Lawrence Freedman, dacă armata dorește să aibă un rol în politica rusă sau un prestigiu în societatea rusă, comandanții săi au un stimulent să se retragă cât mai au unități de comandat. Și dacă Putin însuși vrea să rămână la putere, nici o armată discreditată și nici o armată demoralizată nu este în interesul lui.

Mobilizarea în sine începe să arate ca o suliță îndreptată greșit: are rost să trimiți mii de bărbați nepregătiți și subechipați în ceea ce ei știu din ce în ce mai mult că este doamna? Presupoziția lui Putin, desigur, este că soldații mobilizați fie vor muri, fie vor câștiga; dar dacă fug în schimb, devin un grup periculos, poate gata pentru un alt lider.

Și astfel putem vedea un scenariu plauzibil pentru cum se încheie acest război. Războiul este o formă de politică, iar regimul rus este alterat de înfrângere. Pe măsură ce Ucraina continuă să câștige bătălii, o inversare este însoțită de alta: televiziunea cedează realului, iar campania ucraineană cedează luptei pentru putere în Rusia. Într-o astfel de luptă, nu are sens să ai aliați armați departe în Ucraina, care ar putea fi dislocați mai util în Rusia: nu neapărat într-un conflict armat, deși acest lucru nu poate fi exclus în totalitate, ci pentru a-i descuraja pe alții și pentru a te proteja. Pentru toți actorii implicați, ar putea fi rău să pierzi în Ucraina, dar este mai rău să pierzi în Rusia.

Logica situației îl favorizează pe cel care realizează acest lucru cel mai repede și este capabil să controleze și să redistribuie. Odată ce începe cascada, rapid nu are sens ca cineva să aibă forțe rusești în Ucraina. Din nou, din aceasta nu rezultă neapărat că vor exista ciocniri armate în Rusia: doar că, pe măsură ce instabilitatea creată de războiul din Ucraina revine acasă, liderii ruși care doresc să câștige din această instabilitate sau să se protejeze de ea. , își vor dori centrele lor de putere aproape de Moscova. Și asta, desigur, ar fi un lucru foarte bun, pentru Ucraina și pentru lume.

Dacă aceasta este ceea ce urmează, Putin nu va avea nevoie de nicio scuză pentru a se retrage din Ucraina, deoarece va face acest lucru pentru propria sa supraviețuire politică. Pentru tot atașamentul său personal față de ideile sale ciudate despre Ucraina, presupun că el este mai atașat de putere. Dacă scenariul pe care îl descriu aici se va desfășura, nu trebuie să ne îngrijorăm cu privire la felul de lucruri pentru care avem tendința de a ne îngrijora, cum ar fi felul în care se simte Putin în legătură cu războiul și dacă rușii vor fi supărați de pierderea. În timpul unei lupte interne pentru putere în Rusia, Putin și alți ruși vor avea alte lucruri în minte, iar războiul va lăsa loc acelor preocupări mai presante. Uneori schimbi subiectul, iar uneori subiectul te schimbă pe tine.

Desigur, toate acestea rămân foarte greu de prezis, mai ales la orice nivel de detaliu. Alte rezultate sunt pe deplin posibile. Dar linia de dezvoltare pe care o discut aici nu este doar mult mai bună, ci și mult mai probabilă decât scenariile apocalipsei de care ne temem. Prin urmare, merită luat în considerare și merită să ne pregătim.