Contactat de PS News, analistul de politică externă Iulian Chifu susține că declararea persona non grata pe teritoriul României a lui Alexey Grishaev, adjunct al atașatului militar în cadrul Ambasadei Federației Ruse la București, ar putea avea legătură cu suspiciuni de spionaj.

„Activitatea oricărui reprezentant diplomatic care este înzestrat cu imunitatea diplomatică a statului acreditat trebuie să se rezume la activități care vizează îmbunătățirea relațiilor care vizează informări în legătură cu informarea sa și informarea țării în legătură cu evoluțiile politice, dar în limita acțiunilor legale.

 

În consecință, noi putem per a contrario (nr. în caz contrar) să speculăm ce s-a întâmplat. De altfel, chiar Convenția de la Viena din 1961 spune că statul acreditat nu este obligat să motiveze expulzarea sau declararea persona non grata a fiecărui membru al personalului unei ambasade, deci pur și simplu acțiunea este până la urmă unilaterală, nu trebuie să aibă o explicație completă”, spune analistul.

Acesta este de părere că unul dintre principalele motive ale expulzării oficialului rus este spionajul, explicând pașii pe care îi urmează fiecare ambasadă pentru a dovedi astfel de acuzații.

 

„Noi putem să prezumăm, dar este o speculație, că este vorba de o activitate de spionaj, o activitate care nu se înscrie în cadrul activității pe care atașatul militar adjunct al ambasadei Federației Ruse ar trebui să o desfășoare pe teritoriul României.

 

Pe de altă parte, am înregistrat și un anumit tip de poziții contondente ale ambasadorul Kuzmin în ultimele zile ca reacție la trilaterala de la București la pozițiile României în raport cu masarea trupelor ruse la frontiera Ucrainei și în Marea Neagra. Probabil că e un semnal faptul că a apărut public, e un semnal de solidaritatea față de celelalte state, plecând de la Cehia, Slovacia, Polonia, Țările Baltice, Bulgaria, Italia care au expulzat din diferite motive, inclusiv pentru spionajul membrilor ambasadelor respective.

 

De obicei identifici, monitorizezi, ceea ce face orice stat, și vezi care sunt persoanele din ambasadă care se ocupă cu altceva decât cu ce ar trebui, și aici sunt diferite formule. Unele se comunică pe canale diplomatice, o alta este să o dai publicității sau să îl declari non-grata, sau să îl capturezi cu imagini și să faci scandalul de rigoare cu această ocazie. Sunt variante multiple, unele publice, altele mai puțin publice.

 

Când ajungi în spațiul public înseamnă că avut nenumărate alte cazuri pe care le-ai rezolvat în alte forme și că de data asta ești exasperat și marchezi și un moment asumat politic.

 

Sunt variante multiple de acțiune și acestea țin de strategiile fiecărui stat și de moment. În momentul de față probabil că s-au acumulat suficient de multe lucruri și probabil că partea română a ajuns la concluzia că într-un asemenea caz e bine să mai dai și un mesaj public, care ține și de solidaritate cu celelalte state din Europa Centrală și de Este și marchează și momentul de tensiune al NATO-UE cu Federația Rusă”, conchide Iulian Chifu.

 

Ministerul Afacerilor Externe a anunțat luni că autoritățile române au decis declararea persona non grata pe teritoriul României a lui Alexey Grishaev, adjunct al atașatului militar în cadrul Ambasadei Federației Ruse la București, ”având în vedere că activitățile și acțiunile sale contravin prevederilor Convenției de la Viena privind relațiile diplomatice din 1961”

 

 

Sursa: psnews.ro