În contextul Acordului de Asociere dintre raionul Glodeni, Republica Moldova, și județul Bistrița-Năsăud, România, în orașul Glodeni va fi inaugurată, în vara anului 2018, Filiala Bibliotecii Județene ”George Coșbuc” Bistrița Năsăud, potrivit Consiliului raional Glodeni, informează Provincial.

Aceasta va fi deschisă pe baza Bibliotecii Raionale ”Vasile Coroban” amplasată în incinta Centrului de Cultură Glodeni.

În scopul familiarizării cu condițiile de activitate a bibliotecii din Glodeni și stabilirii procedurii de deschidere a filialei bibliotecii din Bistrița în raionul Glodeni s-a aflat o delegație din România, din care au făcut parte directorul Bibliotecii Județene Ioan Pintea și directorul Muzeului Județean Alexandru Gavrilaș.

Directorul Bibliotecii Județene a rămas mulțumit de caracteristicile clădirii Centrului de Cultură Glodeni unde este amplasată Biblioteca Raională, menționînd totodată necesitatea efectuării unor lucrări de reparație a pereților, sistemului de ventilare și dotării cu mobilier și echipament performant, iar ulterior – și cu cărți. Investițiile respective își va asuma partea română.

Oaspeții au vizitat, de asemenea, Muzeul de Istorie și Entografie din satul Cajba și au decis că la revenire acasă vor face demersurile necesare pentru a acorda ajutor în modernizarea acestuia.

În cadrul vizitei, delegația română a avut o întrevedere cu Președintele raionului Glodeni Ion Leucă și Vicepreședintele Oxana Albu. La întrevedere a participat Olga Mutelica, șef interimar al Serviciului  Cultură. Partea română a invitat șefii de biblioteci și muzee din raionul Glodeni să efectueze o vizită de documentare la Bistrița.

Biblioteca Județeană ”George Coșbuc” Bistrița Năsăud a fost creată la mijlocul sec XX, avînd atunci în dotare 80 de volume.  Astăzi, Biblioteca Judeţeană deţine un fond de aproape 300.000 de volume pe suport de hîrtie și în format electronic.