“Salvaţi râul Nistru!” Asta au scandat zeci de persoane în faţa sediilor Delegaţiei Uniunii Europene şi Ambasadei Ucrainei de la Chişinău.

Oamenii au protestat faţă de decizia autorităţilor de la Kiev de a construi şase hidrocentrale pe râul Nistru. Manifestări similare au avut loc simultan în mai multe oraşe din Moldova. Controversatul proiect energetic iniţiat de Kiev este contestat şi în Ucraina. Acţiuni de protest s-au desfăşurat azi la Cernăuţi, Ternopol, Viniţa şi Odesa , scrie prime.md

Protestatarii au încercat să atragă atenţia reprezentanţilor Uniunii Europene că decizia Ucrainei de a construi hidrocentrale pe Nistru va afecta ecosistemului râului şi ar putea provoca o catastrofă ecologică.

“Construcţia celor şase hidrocentrale în cursul superior al Nistrului va distruge râul. Acest lucru ne va distruge viaţa”, a spus profesoara Natalia Viţinscaea.

Cu aceleaşi argumente s-a protestat şi lângă Ambasada Ucrainei în Moldova.

Manifestanţii cred că proiectul energetic al Ucrainei va afecta accesul moldovenilor la apă potabilă.

Manifestaţii similare au fost organizate astăzi la Bălţi, Soroca, Tiraspol şi Bender, localităţi care se aprovizionează cu apă din Nistru.

Anul trecut, Guvernul de la Kiev a adoptat un program național de dezvoltare privind hidrocentralele, care acum se află la etapa studiului de fezabilitate.

Acest subiect sensibil se află pe agenda discuţiilor dintre Guvernele de la Chişinău şi Kiev, fiind abordat, acum o lună, de către premierul Pavel Filip în cadrul vizitei de lucru în Ucraina.