Joi, 6 iulie la ora 19:40 in fața Academia de Științe a Moldovei, Chișinău va fi organizat un marș comemorativ în memoria victimelor represiunilor Staliniste. Marșul se va deplasa spre Gara Feroviară, la monumentul “Trenul Durerii“.

Au existat trei valuri de deportări ale populației din Basarabia și Bucovina de Nord. Cu toate acestea, acțiuni de strămutare a basarabenilor și bucovinenilor au avut loc și între cele trei valuri.

Operațiunea „Sud”, care a avut loc între 6-9 iulie 1949, este considerată al doilea și cel mai mare val de deportări staliniste din fosta RSS Moldovenească. Aproape 36.000 de oameni au fost transportați în vagoane de vite în Siberia.

Această acțiune a fost parte a politicii repressive impuse de regimul comunist instaurat în acea perioadă.

Deportările staliniste au vizat în principal categoriile considerate “inamice regimului” – intelectuali, intelectualitatea din mediul rural, foști politicieni, membri ai armatei și familiile acestora, precum și alte persoane suspectate de a fi opozanți politici. Aceste persoane au fost considerate un pericol pentru regimul comunist și au fost acuzate de activități contrarevoluționare sau legături cu dușmanii statului.

Deportările au fost efectuate în mod brutal și fără respect pentru drepturile omului. Oamenii au fost luați din casele lor, separați de familiile lor și transportați în lagăre de muncă sau colonii de reeducare în zone îndepărtate ale țării. Acolo, au fost supuși la condiții inumane, lipsa hranei, tratamente abuzive și umilințe. Mulți dintre deportați nu au supraviețuit, iar cei care au reușit să se întoarcă acasă au rămas marcați de experiențele traumatizante trăite.

Deportările staliniste din 6 iulie 1949 au avut un impact devastator asupra societății românești, contribuind la înlăturarea și subjugarea oricărei forme de opoziție față de regimul comunist. Această perioadă întunecată din istorie ne amintește de necesitatea apărării drepturilor omului, a valorilor românești și pentru a preveni repetarea unor astfel de atrocități în viitor.