Comunitatea din jurul Bisericii „Sf. Cuv. Vasile de la Poiana Mărului” din Orhei a organizat miercuri o acțiune de comemorare a victimelor deportărilor staliniste.
Evenimentul a început cu un moment de rugăciune la monumentul deportaților din localitate.
În momentele acelea, ca și astăzi, a avut loc o inversare a valorilor, a spus Părintele Sergiu Aga, parohul din Orhei și consilier cultural la Arhiepiscopia Chișinăului din cadrul Mitropoliei Basarabiei.
Oamenii muncitori, profesorii și intelectualii au ajuns în Siberii de gheață, fiind etichetați ca dușmani, în timp ce Armata Română era numită Armată de Ocupație, iar Armata Sovietică era numită eliberatoare, a adăugat clericul.
O supraviețuitoare a povestit cum a fost deportată la opt ani împreună cu mama ei însărcinată, care l-a născut în trenul spre lagăr pe fratele ei.
Listele cu deportați din 1949 au fost publicate de Arhiva Națională a Republicii Moldova. Potrivit documentelor sovietice, în operațiunii „Sud”, desfășurată între 6 și 9 iulie 1949, au fost deportate peste 35.000 de persoane.
Din raionul Orhei au fost deportate 223 familii, care includeau 251 copii, 285 femei și 180 bărbați. 91 de copii deportați din raionul Orhei au fost în mod răuvoitor și mincinos incluși în categoria „chiaburi, moșieri și comercianți”, iar alți 160 de copii au fost incluși în categoria „albgardiști și membri ai organizațiilor naționaliste”, adică cei mai mari dușmani ai orânduirii sovietice. Pe lista din Orhei figurează și nume de origine ebraică.
Republica Moldova marchează în 6 iulie Ziua de Comemorare a Victimelor Stalinismului. Data a fost aleasă în amintirea nopți de 6-7 iulie 1949, când a avut loc al doilea și cel mai mare val de deportări sovietice care au vizat românii din Basarabia și Bucovina de Nord. Peste două treimi din deportați au fost femei și copii, trimiși în Siberia și Kazahstan.