Executivul marchează 160 de ani de la formarea primului Guvern al României după recunoașterea unirii depline a Principatelor Unite ale Moldovei și Țării Românești, condus de prim-ministrul Barbu Catargiu.

 

Începând cu ora 18.00 pe clădirea Palatului Victoria vor fi proiectate imagini simbolice pentru marcarea acestui moment istoric important: drapelul tricolor, data formării primului Guvern unic al României – 22 Ianuarie 1862 – și numele prim-ministrului care a preluat mandatul în urmă cu 160 de ani, Barbu Catargiu.

„Cei 160 de ani pe care instituția Guvernului îi împlinește astăzi înseamnă o istorie a pașilor spre România unitară, independentă și democratică. În perioade de normalitate, dar mai ales în timpuri de încercare, Guvernul trebuie să rămână punct de sprijin pentru cetățeni și pentru celelalte instituții ale statului. Este o responsabilitate ce ne onorează și ne inspiră să lucrăm în fiecare zi mai eficient pentru toți cetățenii României.

Inițiator de legi și cu un rol esențial în implementarea politicilor publice, Executivul își împlinește astfel dublul rol într-un echilibru al efortului și preocupării pentru soluționarea problemelor de actualitate, dar mai ales pentru consolidarea parcursului României ca stat puternic atașat valorilor europene și euro-atlantice.

Asemenea Guvernului format în urmă cu 160 de ani, misiunea mea, ca prim-ministru, și a echipei guvernamentale pe care o conduc este aceea de a asigura României calea către modernizare și dezvoltare”, a declarat prim-ministrul Nicolae-Ionel Ciucă.

Biroul de presă al Guvernului va pune la dispoziția jurnaliștilor imagini cu Palatul Victoria iluminat în simbolurile ce marchează 160 de ani de la formarea primului Guvern unit al României.