Președintele român Klaus-Werner Ioannis, prin decretul său semnat la 29 martie 2021, a acordat medalia „Centenarul Marii Uniri” și brevete legate de anumite personalități ale Republicii Moldova. În cadrul evenimentelor dedicate Zilei Europei, Ambasada României la Chișinău din 12 mai 2021 a organizat o ceremonie de prezentare a premiilor menționate următoarelor personalități: Gheorghe Cojocar, Vladimir Mischevka, Nicolae Negru și Ion Negrei.

 

Cu această ocazie, ambasadorul Daniel Ioniță a spus: „Ceremonia de astăzi face parte dintr-o serie de evenimente organizate de ambasadă cu ocazia nu numai a Zilei Europei, ci și a centenarului Teatrului Național. Mihai Eminescu, și cu ocazia împlinirii a 30 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice între România și Republica Moldova.

 

Multitudinea de articole științifice publicate, articole și cetățenie exprimată, capacitatea de a rezista cu argumente științifice adecvate minciunilor istorice grosolane care încă bântuie aceste țări, recomandă câștigătorilor noștri drept adevărați campioni ai adevărului istoric, piloni pentru păstrarea unei identități comune. – Istoria și limba română, moștenirea noastră culturală. Toți vorbesc de la sine despre angajamentul lor față de valorile românești, deci valorile europene. “