Conform acestui studiu, 42% dintre cei chestionați consideră că Moldova se va alătura României. Dintre aceștia, 12% cred că se va întâmpla în 2-3 ani; 10% – în 4-5 ani; 9% – după 6-10 ani; 6% – în 10-20 de ani; 5% – peste 20 de ani.

 

În același timp, 50% dintre cetățeni ar vota pentru Uniunea cu România dacă ar fi siguri că salariile și pensiile din Republica Moldova vor fi aceleași cu cele ale întregului Prut și 43 % dintre respondenți nu ar vota, ar fi pentru această dorință.

 

Același sondaj arată, de asemenea, că 49% dintre cei chestionați consideră că aderarea Moldovei la România va avea un avantaj. Dintre aceștia, 17% cred că vor avea multe beneficii și 32% cred că vor avea.

 

Potrivit respondenților, principalele avantaje ale unirii cu România sunt salariile și pensiile mai mari, dreptul la muncă în țările UE; servicii medicale de calitate, acces la un sistem educațional mai bun, justiție imparțială și echitabilă, oportunități de dezvoltare economică, acces la finanțare europeană, conservarea identității noastre și securitatea națională.

 

Numărul celor care cred că Moldova ar trebui să adere la Uniunea Europeană prin aderarea la România, în varianta în care UE nu va accepta noi membri, este de 33%.

 

Sondajul IMAS a fost realizat pe un eșantion de 1103 respondenți și are o marjă de eroare de 3%.