Guvernul a aprobat astăzi inițierea negocierilor și semnarea Acordului dintre Guvernul Republicii Moldova și Guvernul României privind reducerea tarifelor de furnizare a serviciilor de roaming internațional și a celor de apeluri internaționale între cele două state.

Acordul stabilește prețuri mai accesibile pentru serviciile de roaming, achitate de utilizatorii ce călătoresc în cele două state, precum și pentru apeluri internaționale ordinare între Republica Moldova și România.

 

Astfel, utilizatorii vor putea beneficia de mai multe măsuri de reglementare, după cum urmează:

  • pentru apelurile efectuate în roaming din România în Republica Moldova, tarifele vor scădea de cel puțin 10 ori;

  • pentru apelurile primite în roaming în România din Republica Moldova nu va fi perceput tarif;

  • pentru serviciile Internet utilizat în roaming în România, tarifele vor scădea de cel puțin 5 ori.

 

În funcție de pachetele de care beneficiază abonații din Republica Moldova, diminuarea tarifelor poate fi și mai mare.

 

Punerea în aplicare a Acordului va contribui la creșterea volumului serviciilor consumate de către utilizatorii, care anterior nu le foloseau din  cauza prețului considerat excesiv. De asemenea, va spori afacerile și turismul, precum și comunicarea între cetățenii Republicii Moldova și României.

 

Documentul prevede reducerea tarifelor de furnizare, pe piața cu amănuntul, a serviciilor de roaming internațional și a celor pentru apeluri internaționale între cele două state se va efectua în termen de cel mult 3 luni de la data intrării în vigoare a Acordului.

 

România reprezintă principala țară în care utilizatorii moldoveni consumă servicii de roaming, aproximativ de două ori mai mult decât volumul de roaming în Ucraina, cea de-a doua după importanță destinație pentru servicii de roaming. În rețelele din România, de către utilizatorii din Republica Moldova, sunt consumate aproximativ jumătate din toate serviciile de roaming consumate în cadrul călătoriilor în Uniunea Europeană.