A liquefied natural gas (LNG) tanker is tugged towards a thermal power station in Futtsu, east of Tokyo, Japan November 13, 2017. Picture taken November 13, 2017. REUTERS/Issei Kato

Japonia va furniza o parte din importurile sale de gaze naturale lichefiate în Europa din luna martie, deoarece tensiunile la foc mic dintre Rusia și Occident din cauza Ucrainei subminează securitatea energetică în regiune, a declarat miercuri ministrul industriei Koichi Hagiuda, conform kyodonews.net.

 

Hagiuda a declarat reporterilor, după o întâlnire separată cu ambasadorul UE în Japonia, Patricia Flor, și cu ambasadorul SUA în Japonia, Rahm Emanuel, că guvernul japonez a ținut seama de solicitările din partea Statelor Unite și a Uniunii Europene în luarea deciziei, precum și de lipsa de gaze în Europa.
Aprovizionarea cu GNL în Japonia este în prezent strânsă, „dar am decis să răspundem solicitărilor atâta timp cât este asigurată o aprovizionare stabilă în Japonia”, a spus Hagiuda.

Oficialii Ministerului Industriei au sugerat că transportul total către regiune în martie va fi probabil de câteva sute de mii de tone.

Guvernul cere companiilor japoneze implicate în afacerea cu GNL să coopereze chiar și după martie, a spus Hagiuda.

Japonia, un important importator de GNL, va asigura suficientă aprovizionare pentru nevoile interne înainte de a sprijini țările europene care se confruntă cu amenințarea cu întreruperi a aprovizionării cu gaze din Rusia în cazul unei incursiuni a Moscovei în Ucraina, potrivit surselor guvernamentale.

Având în vedere că aproximativ 40% din importurile europene de GNL provin din Rusia, Statele Unite au cerut Japoniei să extindă asistența energetică pentru a asigura aprovizionarea cu energie stabilă în regiune în timpul iernii.

Statele Unite au avertizat cu privire la sancțiuni în cazul în care Rusia, care a adunat trupe în apropierea graniței cu Ucraina, va invada. Există o îngrijorare tot mai mare că Moscova ar putea restricționa în mod semnificativ exporturile de GNL către Europa, ca represalii pentru sancțiunile occidentale.

Pentru a-i liniști pe aliații Organizației Tratatului Atlanticului de Nord, Statele Unite trimit trupe suplimentare în Europa, în timp ce Rusia a acuzat Statele Unite și NATO că ignoră preocupările de securitate legate de Ucraina, o fostă republică sovietică.

La o reuniune a consiliului energetic de la Washington la începutul acestei săptămâni, Statele Unite și Uniunea Europeană și-au afirmat angajamentul de a aborda riscurile legate de aprovizionarea cu energie a blocului.

Șeful UE pentru politică externă, Josep Borrell, a declarat la întâlnire că Rusia nu ezită să-și folosească aprovizionarea cu energie către Europa „ca o armă pentru câștig geopolitic”, pe măsură ce prețurile energiei cresc în întreaga lume.

Secretarul de stat al SUA Antony Blinken, menționând că companiile de stat ale Rusiei rețin exporturile de gaze naturale, a declarat că Washingtonul poartă discuții cu guvernele și producătorii importanți din întreaga lume pentru a susține aprovizionarea cu energie în toată Europa, inclusiv în Ucraina.

De asemenea, președintele american Joe Biden a avertizat luni, după ce a purtat discuții cu cancelarul german Olaf Scholz, că Nord Stream 2, care nu a fost încă activat, un proiect de gazoduct care leagă Germania și Rusia prin Marea Baltică, va fi oprit dacă trupele ruse trec. în Ucraina.

Mișcarea GNL a Japoniei face parte din astfel de eforturi internaționale.

Dar în Japonia, creșterea cererii de GNL pentru încălzire tinde să o depășească pe cea a ofertei în luna februarie, potrivit unui oficial din industria energetică.

În timp ce Japonia are un stoc mai mare de GNL în această iarnă decât cea precedentă, unii din sectorul energetic cred că ar fi dificil să furnizeze GNL excedent în luna februarie, din cauza posibilității unei creșteri a cererii.

Statele Unite au îndemnat Japonia să ia în considerare impunerea de sancţiuni economice Moscovei dacă trupele ruse invadează Ucraina, potrivit surselor diplomatice.