În contextul introducerii de la 01 decembrie 2017, a regimului fără vize pentru cetăţenii României şi Bulgariei, Guvernul Canadei a anunţat la data de 05 iunie 2018 că cetăţenii români vor avea nevoie de un paşaport electronic valabil pentru a continua să călătorească în Canada.

Faţă de aceşti călători rămâne valabilă cerinţa de a obţine Autorizaţia de călătorie electronică (Electronic travel authorisation, eTA) pentru călătoriile întreprinse pe calea aerului. eTa este o cerinţă unică aplicată de Canada începând cu anul 2017 faţă de toţi cetăţenii străini (inclusiv cetăţenii UE) care până la introducerea eTA au fost scutiţi de obligaţia de a deţine viza de intrare în Canada, cu excepţia cetăţenilor SUA.

Românii care deţin un paşaport non-electronic, inclusiv, paşaportul temporar vor avea nevoie de o viză valabilă pentru a călători în Canada.

S-a decis impunerea măsurilor respective din cauza creşterii numărului solicitanţilor de azil odată cu introducerea regimului fără viză pentru cetăţenii români şi bulgari.