Pe data de 22 iunie ONU va dezbate proiectul de rezoluţie privind retragerea trupelor ruse de ocupaţie din regiunea transnistreană. Informaţia a fost confirmată de ministrul al Afacerilor Externe şi Integrării Europene, Tudor Ulianovschi, în cadrul unui briefing de presă, informează TVR.

Oficialul a spus că Secretariatul ONU a înregistrat solicitarea R.Moldova care se referă la retragerea completă şi necondiţionată a trupelor ruse de pe teritoriul R.Moldova. Ministrul a mai spus că autorităţile de la Chişinău depun eforturi pentru a obţine sprijinul a cât mai multe state în acest demers.

Anterior Andrian Candu a declarat că va cere societaţii internaţionale să estimeze pierderile statelor din urma ocupării teritoriilor. Candu a mai spus că în urma acestei cereri în faţa unei instanţe internaţionale vom primi, probabil, miliarde.

Candu a declarat şi pentru TVR MOLDOVA că analizează situaţia de a fi depusă o cerere de despăgubire.

Anterior, Republica Moldova a cerut Organizaţiei Naţiunilor Unite să includă subiectul scoaterii trupelor militare străine de pe teritoriul Republicii Moldova, pe agenda de zi a celei de-a 72 sesiuni a Adunării Generale a ONU. Însă aceasta a fost retrasă pentru a fi pregătită mai bine.