Inspectorii de patrulare ar putea să nu mai aibă dreptul de a mai scoate plăcuțele de înmatriculare ale automobilelor parcate ilegal.

Deputata PD, Valentina Buliga, a înregistrat pe 17 ianuarie un proiect de lege ce abrogă un alineat din Codul Contravențional al RM.

În nota informativă a proiectului se spune că, în prezent, inspectorii de patrulare scot plăcuțele de înmatriculare de la vehiculele parcate neregulamentar. Autorii documentului susțin că, potrivit art. 238, sancțiunea pentru oprirea, staționarea sau parcarea în locuri interzise este amenda de la 5 la 10 unități contravenționale, cu aplicarea a două puncte de penalizare.

Mai mult, în urma scoaterii plăcuțelor de înmatriculare proprietarii vehiculelor, deseori, sunt puși în situații complicate, fiind în imposibilitate de a mai circula cu mașina. La fel, se invocă că, în asemenea situații, șoferii trebuie să apeleze la servicii de evacuare auto, pentru a-și transporta autoturismul la domiciliu.

Prin urmare, autorii au precizat că practica ridicării plăcuțelor de înmatriculare a mașinilor parcate ilegal este una ineficientă, care nu oferă soluții pentru a combate încălcările șoferilor. În nota informativă se mai spune că Inspectoratul Național de Patrulare dispune de tehnică și metodele necesare pentru sancționarea șoferilor care parchează neregulamentar, fără a mai fi necesar să scoată plăcuțele de înmatriculare.