O investigaţie Rise Moldova arată că Andrian Candu a făcut afaceri prin procură în paralel cu funcţia de deputat.

 

Pe de o parte, din funcţia publică reprezenta interesele cetăţenilor, iar pe de alta, din umbră, acţiona în interesele unui singur cetăţean — oligarhul Vlad Plahotniuc. RISE Moldova a intrat în posesia mai multor documente care confirmă acest lucru.

Potrivit legii, persoanele cu funcţii de demnitate publică nu sunt în drept să desfăşoare orice altă activitate remunerată, cu excepţia celor didactice sau ştiinţifice. Mai mult, acestea au la dispoziţie 30 de zile ca să rezolve cazurile de incompatibilitate, scrie RISE.

Pentru prima dată Candu a primit legitimaţie de deputat în decembrie 2010. Însă cu două luni înainte ca acesta să ajungă în Parlament, a fost delegat prin procură să reprezinte interesele grupului de firme olandeze OTIV Prime Holding BV şi, separat, a două companii parte a acestui grup: OTIV Prime Real Estate BV şi OTIV Prime Media BV. Ulterior, unele procuri au fost prelungite.

OTIV Prime Real Estate BV a fost, din 2010 şi până în 2013, proprietarul Finpar Invest SRL, cea mai veche companie a familiei controversatului politician, Vladimir Plahotniuc. Cea de-a doua firmă olandeză, OTIV Prime Media BV, este fondatoarea societăţii General Media Group SRL.

Între timp, RISE Moldova a intrat în posesia mai multor documente care confirmă că, deşi era deputat, Candu a întreprins un şir de acţiuni în baza procurilor. De exemplu, pe 26 septembrie 2011 a semnat decizia de majorare a capitalului social al companiei Finpar Invest. Peste două zile, pe 28 septembrie 2011, Candu a semnat o procură delegând o altă persoană să reprezinte Finpar Invest SRL. Pe 2 decembrie 2011, însă, a semnat un contract escrow prin care au fost vândute acţiunile companiei OTIV Prime Financial BV – parte a grupului OTIV. Datele analizate de RISE arată că, din fotoliul de deputat, Candu a semnat mai multe documente similare.

Contactat de RISE, Candu a spus că „în cazul dat, activitatea a fost neremunerată şi de aceea nu a fost încălcată legislaţia în vigoare. […] Pe parcursul întregii activităţi desfăşurate în domeniul public nu am fost în conflict de interese şi am respectat întocmai prevederile legale”.

„Renunţarea la remunerare nu înseamnă că această funcţie nu este remunerată. Şi asta nu dă premize pentru o persoană care ar fi subiectul declarării în sensul Legii 133 să desfăşoare o anumită activitate – că a renunţat”, a declarat pentru RISE şeful adjunct al ANI, Lilian Chişcă, fără a şti că e vorba de cazul lui Candu. El a mai adăugat că dacă situaţia nu se rezolvă, „deputatul încalcă legea şi este pasibil de a fi demis din funcţie prin prisma unui ipotetic control din partea Autorităţii”.

Citiţi mai mult pe RISE.MD