Agenţia Naţională pentru Reglementare în Energetică anunţă preţuri plafon pentru benzină şi motorină cu 5 şi, respectiv, cu 9 bani mai mici. Astfel, începând de miercuri, 27 iunie, un litru de benzină cu cifra octanică 95 va costa cel mult 19,10 lei, iar un litru de motorină – 17 lei.

 

Preţurile plafon de comercializare cu amănuntul pentru benzină şi motorină se calculează în baza cotaţiilor medii Platts recalculate în lei moldoveneşti reieşind din rata oficială medie de schimb a monedei naţionale stabilită de Banca Naţională a Moldovei în raport cu dolarul pentru ultimele 14 zile calendaristice, scrie IPN.

Potrivit ANRE, comparativ cu preţurile plafon actuale, în perioada (12-25 iunie) cotaţiile medii Platts s-au micşorat cu 13,26 dolari/tona pentru benzină (-1,86%) şi cu 14,66 dolari/tona pentru motorină (-2,22%). Cursul mediu de schimb al monedei naţionale în raport cu dolarul a constituit 16,8264 lei/dolar. Astfel, micşorarea cotaţiilor medii Platts recalculate în lei moldoveneşti a constituit 0,05 lei/litru pentru benzină şi 0,09 lei/litru pentru motorină inclusiv TVA.

Celelalte componente ale preţului plafon, în ultimele două săptămâni, au rămas nemodificate, fiind compuse din cota taxei pe valoarea adăugată de 20%, cota accizului de 3,76 lei/litru pentru benzină şi 1,76 lei/litru pentru motorină.

Preţurile sunt valabile până pe 10 iulie.

ANRE a anunţat, în repetate rânduri, majorarea preţurilor plafon la carburanţi, ultimele două decizii fiind suspendate, prima la solicitarea premierului, iar a doua prin dispoziţia instanţei de judecată sesizată de Ministerul Economiei şi Infrastructurii. Până miercuri sunt în vigoare preţurile plafon anunţate la 15 mai: 19,15 lei pentru un litru pentru benzină şi 17,09 lei pentru un litru de motorină. Nemulţumiţi de majorări, şoferii mobilizaţi pe relaţiile de socializare au organizat mai multe proteste.