R.Moldova începe lucrări uriașe de racordare a rețelei electrice la România: 500 de stâlpi urmează să fie construiți pe 158 km

Republica Moldova a demarat lucrări de racordare a reţelei electrice cu cea a României vecine, în vederea reducerii dependenţei de energia rusă, un dublu obiectiv – economic şi politic.

Pentru moment, Republica Moldova este  dependentă de gazele naturale ruseşti, iar peste 70% din electricitate provine de la o centrală situată în Transnistria.De la începutul războiului din Ucraina, Republica Moldova se află într-o gravă criză energetică.

Atacurile vizând infrastructura energetică au determinat Kievul să oprească orice export către ţările vecine. În urma acestei decizii ucrainene, tăieri ale alimentării cu electricitate şi gaze naturale sunt recurente, iar preţurile au ”explodat” în Republica Moldova.

Preşedintele Maia Sandu, care denunţă cu regularitate ”şantajul energetic al Rusiei”, saluta la sfârşitul lui martie ”unul dintre cele mai importante proiecte de infrastructură de la independenţă” în 1991.

Aceste lucrări, în valoare de 27 de milioane de euro, finanţate de către Banca Mondială (BM), au fost aprobate de către Guvern în 2019.În total, 500 de stâlpi urmează să fie construiţi – până în 2025 – pe o nouă linie de 400 de kilovolţi, cu o lungime de 158 de kilometri, de la Chişinău la Vulcăneşti (sud).

Republica Moldova face, prin ieşirea din dependenţa energetică faţă de Rusia, încă un pas pentru a se ancora în proiectul unirii cu România.