Exporturile Republicii Moldova destinate țărilor Uniunii Europene au crescut, în primele două luni ale acestui an, cu 40,2 la sută comparativ cu perioada similară din anul precedent, o valoare peste aşteptări și cel mai înalt nivel din ultimii șapte ani, potrivit datelor Biroului Național de Statistică, informează MOLDPRES.

Este al doilea an consecutiv când livrările de mărfuri moldovenești pe piața UE sunt într-o puternică creștere, după criza din 2016, când pe fondul reducerii cererii, exporturile au scăzut cu 20 la sută. Creșterea consemnată la începutul acestui an este a doua ca mărime din istoria relațiilor cu Comunitatea Europeană, după anul 2011, când avansul a fost de 54,1 la sută.

Republica Moldova a exportat, în ianuarie-februarie, mărfuri în țările UE în valoare de 293.3 milioane de lei, iar ponderea acestora în total exporturi a atins maximul de 67,2 la sută.

Solicitat de MOLDPRES, expertul IDIS „Viitorul”, Viorel Chivriga, explică creșterea exporturilor prin relansarea industriei și agriculturii, rolul tot mai mare pe care îl joacă multinaționalele, în special cele care activează în zonele economice libere. „E și rezultatul reorientării multor companii spre piețele UE și a altor țări, după introducerea embargourilor de către Federația Rusă”, mai apreciază expertul. În opinia acestuia, încep să se resimtă efectele implementării Acordului de Liber Schimb cu Uniunea Europeană, schimbările care au loc în acest context.

Statisticile mai arată că, în ianuarie-februarie 2018, comparativ cu perioada similară din anul 2017, s-au majorat cu 38,2 la sută exporturile în România, de 1.7 ori în Germania, cu 48,1 la sută spre Italia, care ocupă primele trei poziții de destinație a mărfurilor moldovenești printre țările din comunitatea europeană. Exporturile din Republica Moldova au crescut considerabil în primele două luni ale anului în Spania (de 1,8 ori), Polonia (cu 46,1%), Grecia (de 2,2 ori), și Olanda (de 1,7 ori).

Reexporturile de mărfuri după prelucrare, destinate în fond țărilor UE (îmbrăcăminte, fire, cabluri și transformatoare electrice, încălțăminte și părți de încălțăminte, nuci decojite, scaune și alt mobilier, valize, geamantane) au deținut 22,4 la sută în total exporturi.

Țările CSI au fost prezente în exporturile Moldovei cu o pondere de 16,3 la sută, în scădere cu trei puncte procentuale față de aceeași perioadă a anului precedent. Exporturile de mărfuri către aceste țări s-au majorat cu 15,9%, comparativ cu ianuarie-februarie 2017.

BNS anunță că exporturile de mărfuri au crescut per total, în ianuarie-februarie 2018, cu 38 la sută față de perioada similară a anului 2017, până la 436.3 milioane de dolari SUA, în timp ce importurile s-au majorat cu 33,8 la sută și au atins nivelul de 801.9 milioane de dolari SUA.