Deschiderea negocierilor de aderare la Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică este cel mai notabil rezultat al României după aderarea la NATO şi UE şi va implica recunoaşterea statutului de economie de piaţă funcţională şi democraţie consolidată, a afirmat premierul Nicolae Ciucă, informează Agerpres.

 

“Este primul obiectiv al Guvernului realizat în scurta vreme de la preluarea mandatului. Deschiderea negocierilor de aderare la OCDE este un succes în sine. Aceasta atestă importanţa pe care statul român o acordă obiectivelor strategice de politică externă a României. Pe bună dreptate poate fi considerat cel mai notabil rezultat după aderarea la NATO şi Uniunea Europeană, pentru că aduce ţara noastră mai aproape de un etalon care va implica recunoaşterea statutului de economie de piaţă funcţională şi democraţie consolidată. Această decizie a Consiliului OCDE pe care o salutăm şi pentru care îi mulţumesc încă o dată domnului secretar General Mathias Cormann pentru sprijin este o nouă etapă a unui drum pe care românii l-au ales după Revoluţia din decembrie 1989, acela de a fi parte a Uniunii Europene, de a fi aliaţi de nădejde în NATO şi de a pune bazele dezvoltării României împreună cu cele mai dezvoltate ţări ale lumii”, a afirmat Ciucă, la o conferinţă comună cu secretarul general al Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică, Mathias Cormann.

El a spus că începerea negocierilor de aderare reprezintă “un succes de etapă”, pentru că obiectivul strategic al României este obţinerea statutului de membru al OCDE.

“Prin aderarea la OCDE, România se angajează să îndeplinească toate criteriile care decurg din statutul de membru al acestui club select şi o vom face pentru că aceste criterii sunt, pe de o parte, în fibra naţiunii noastre, iar, pe de altă parte, ţin de potenţialul strategic şi avantajele competitive pe care ţara noastră le are. Primul criteriu – apartenenţa la un set comun de valori şi principii – decurge şi din statutul nostru de membri ai Uniunii Europene şi NATO şi al beneficiilor pe care România le-a avut de la aderarea la cele două organizaţii. Este vorba despre principiile democraţiei şi ale economiei de piaţă, performanţa economică, bună guvernanţă şi statul de drept, drepturile omului, participarea activă la organizaţiile internaţionale şi regionale relevante, asistenţa pentru dezvoltare”, a adăugat Ciucă.

Premierul a mai spus că România este o ţară a cărei cetăţeni au luptat pentru democraţie şi libertate de fiecare dată când a fost nevoie în istoria noastră şi demonstrează că preţuiesc aceste valori.

“România este o ţară care respectă statul de drept şi care promovează valorile democraţiei liberale, inclusiv în calitate de preşedinţie a Comunităţii democraţiilor. România este o ţară a cărei performanţă economică a crescut în cei 15 ani de când suntem membri ai Uniunii Europene şi care va fructifica şansa celor aproape 30 de miliarde de euro pentru redresarea economică din PNRR şi celor aproape 50 de miliarde de euro din noul Cadru financiar multianual”, a mai afirmat prim-ministrul.

El a susţinut că Produsul Intern Brut al României a depăşit 220 de miliarde de euro, faţă de aproximativ 98 de miliarde de euro în anul 2005.

Ciucă a mai spus că România are avantajul principiului diversităţii geografice şi “şi-a probat vocaţia de actor care sprijină reformele democratice anticorupţie şi economice în regiunea noastră”.

“Dacă decizia de începere a negocierilor pentru aderarea României la OCDE a fost una politică, pregătirea tehnică ocupă un loc central în parcursul ţării noastre spre aderare. De aceea, vă sigur de întreg angajamentul meu şi al Guvernului pe care îl conduc că pregătirea aderării la OCDE de va fi în prim planul agendei noastre, alături de celelalte priorităţi ale politicii noastre extern. Ne vom apleca foarte riguros asupra pregătirilor tehnice care sunt esenţiale”, a mai menţionat Ciucă, precizând că va urmări personal acest proces de pregătire.

El a mai spus că că procesul de aderare va permite României să continue reformele necesare şi să fructifice avantajele şi beneficiile care vor decurge din acest proces, de la îmbunătăţirea ratingului de ţară până la atragerea investiţiilor străine.