People gather near Moldovan police guarding a government building in Chisinau on April 8, 2009. Moldovan President Vladimir Voronin accused neighbouring Romania of involvement in the anti-Communist riots that shook the capital Chisinau. AFP PHOTO / VIKTOR DRACHEV

La 7 aprilie 2009 la Chisinau au avut loc proteste de care nu a mai vazut Moldova. Tineri furiosi si cladiri de stat devastate. Dupa 8 ani, doar un singur politist a ajuns sa fie condamnat

La 9 ani de la protestele de pe 7 aprilie avem zeci de dosare examinate in instante doar de ochii lumii si un singur politist condamnat la inchisoare, nu si pedepsit. Dosarul lui Valeriu Boboc a ajuns la CEDO, in timp ce cel care l-a ucis se plimba liber pe undeva, desi a fost condamnat la 10 ani de inchisoare. Multi dintre cei care detineau functii in 2009, sunt si acum in fotolii caldute si chiar au avansat.

Un tanar ucis, zeci de raniti si tineri maltratati in comisariatele de politie- este  bilantul protestelor din 7 aprilie 2009. Dupa 8 ani nimeni nu a fost pedepsit pentru decesul lui Valeriu Boboc. Acum, parintii acestuia cauta dreptate la CEDO.

 

Au fost cercetati penal si ministrul de interne de atunci Gheorghe Papuc si fostul comisar al capitalei, Vladimir Botnari. Acestia insa au fost achitati de Curtea Suprema de Justitie.

 

Asta desi intial Papuc a fost condamnat la 4 ani cu executare, iar Botnari la 2 cu suspendare. Curios este ca decizia Cutii Supreme de Justitie a fost luata in timp ce Papuc era dat in cautare nationala.

 

Dupa protestele din 2009, s-a anuntat zgomotos ca mai multi politisti au fost suspendati din functie. Se pare insa ca s-a facut doar de ochii lumii, unii fiind ulterior avansati.

 

Alexandru Panzari, pe atunci sef adjunct al Serviciului Operativ al MAI a fost achitat in toamna anului trecut in dosarul 7 aprilie, in care era invinuit de depasirea atributiilor de serviciu, iar inainte de asta a fost numit in functia de sef al Inspectoratului General de Politie la propunerea ministrului de interne, Alexandru Jizdan.