Cetățenii au dreptul să inițieze desfășurarea referendumurilor legislative în condițiile legii. Până la reglementarea procedurii de inițiere a referendumurilor legislative și de oficializare a rezultatelor acestora, competența de a verifica validitatea textelor supuse referendumurilor, precum și de a oficializa rezultatele acestora, îi aparține Parlamentului.

Curtea Constituțională a emis marți, 2 octombrie, hotărârea respectivă ca urmare a unei sesizări înaintate de un grup de deputați din Partidul Liberal Democrat, transmite IPN.

Prezenta hotărâre este definitivă, nu poate fi supusă niciunei căi de atac, intră în vigoare la data adoptării și se publică în Monitorul Oficial.

Curtea s-a expus după ce, la începutul lunii aprilie, Grupul de inițiativă pentru anularea sistemului mixt de vot, prin intermediul unui grup de deputați din Partidul Liberal Democrat, a depus la Curtea Constituțională o sesizare privind dreptul cetățenilor la inițierea referendumurilor legislative. Reprezentanții grupului au precizat că prin „această adresare magistraților constituționali li s-a cerut să spusă cui îi aparține puterea în statul Republica Moldova: poporului sau unui grup de persoane cu interese”.

ONG-iști au amintit despre cele două încercări eșuate de înregistrare a grupului de inițiativă în vederea organizării unui referendum pentru anularea sistemului mixt de vot. Magistrații constituționali urmau să spună dacă cetățenii au sau nu dreptul la referendumuri legislative, în condițiile în care Comisia Electorală Centrală, atunci când a refuzat a doua oară înregistrarea grupului de inițiativă, a făcut trimitere la un aviz al Comisiei juridice a Parlamentului, potrivit căruia în Constituție referendumurile legislative nu sunt expres reglementate.

CEC a refuzat pe 12 martie pentru a doua oară, înregistrarea grupului de inițiativă pentru organizarea a referendumului de anulare a votului mixt. În hotărârea CEC, adoptată cu majoritatea de voturi, se face trimitere inclusiv la o decizie anterioară a Curții Constituționale, în care se accentuează că Parlamentul este singura instituție care poate iniția un referendum de modificare a legislației.