Conflictul dintre Israel și Rusia, în urma doborârii avionului rusesc Il-20, cu 15 membri la bord, în Siria, de către forțele lui Bashar al-Assad, a ajuns la un nou nivel de amenințare.

 

Kremlinul vrea ca Israelul să-și asume responsabilitatea asupra incidentului, pentru că efectua un atac aerian asupra unor ținte din Siria, când avionul militar rusesc a fost prins în încrucișarea de focuri.

O delegație militară israeliană la Moscova nu a reușit să-i convingă pe ruși că Israelul nu are nicio vină, discuțiile reducându-se la amenințări cu „măsuri potrivite” de ambele părți.

Rusia a anunțat că va transporta în Siria sisteme de apărare aeriană S-300 și alte echipamente de bruiaj, Israelul a amenințat că-și va continua bombardamentele asupra țintelor iraniene din Siria.

Întâlnirea dintre Donald Trump și Benjamin Netanyahu, la Adunarea Generală a ONU, nu s-a finalizat cu o cooperare asupra noilor amenințări, urmând să se ia o decizie după o întrevedere între Benjamin Netanyahu și președintele rus.

Însă ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a anunțat că Rusia a dus deja în Siria sisteme avansate de apărare aeriană S-300, ceea ce complică și mai tare situația. Acest anunț vine la o zi după ce consilierul președintelui Putin pe probleme de securitate națională, Nikolai Patrușev, s-a întâlnit la Teheran cu omologul său, Ali Șamkani.

Cei doi au discutat un compromis între Israel și Iran, anume că israelienii vor înceta atacurile asupra țintelor iraniene în Siria, dacă Iranul nu mai aprovizionează organizația teroristă Hezbollah via Siria.

Acest compromis trebuia să fie garanția unei discuții față în față între premierul israelian, Benjamin Netanyahu, și președintele rus. Până la aprobarea acestui acord preliminar, Rusia ar fi suspendat livrarea sistemelor S-300 către Siria.

Avioanele israeliene, ținte și în Europa
Însă, în ciuda discuțiilor permanente între Israel și Rusia, se pare fie că statul evreu a fost indus în eroare, fie că Moscova și-a schimbat brusc strategia, alegând să tensioneze și mai tare conflictul.

După anunțul lui Lavrov că sisteme S-300 se află deja în Siria, premierul israelian a catalogat ca iresponsabilă acțiunea Moscovei.

Responsabili înalți din armata israeliană au declarat că există dotările necesare pentru contramăsuri într-un război electronic, una dintre acestea fiind bombardarea sistemelor rusești acolo unde vor fi instalate. La rândul său, ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu, a comentat că aceeași „măsură” o poate decide și Moscova.

Experții militari ruși au descris noile sisteme de război electronic instalate în Siria, capabile să urmărească avioanele israeliene pe orice aerodrom. „Odată ce un avion israelian este identificat pe un aerodrom, în Israel sau în Europa, automat i se atribuie un număr de țintă”, subliniază militarii ruși. „Nu vor fi în siguranță niciunde”.

Scut aerian în jurul Damascului
În plus față de sistemele S-300 și de bruiaj de ultimă generație, rușii lucrează contracronometru pentru a instala un nou sistem de rachete cu rază scurtă de acțiune Pechora M2, pentru a intensifica apărarea Damascului.

De asemenea, cunoscută sub numele de Neva S-125, această armă a fost modernizată în ultimii doi ani pentru interceptarea aeronavelor care zboară la joasă altitudine, rachete de croazieră și elicoptere de luptă, care reușesc să ocolească sistemele S-300 și S-400.

Acest scut zădărnicește eventualele operațiuni aeriene ale statelor aliate împotriva regimului de la Damasc.