Ambasadorul Republicii Moldova la Moscova, Andrei Neguța, a fost convocat pe 25 iunie la Ministerul rus de Externe, după adoptarea rezoluției ONU cu privire la retragere trupelor ruse din stânga Nistrului.

 

Astfel, potrivit unui comunicat al Ministrului rus de Externe, ambasadorul a fost atenționat asupra„caracterului distructiv” al rezoluției ONU, care a fost adoptată la inițiativa Chișinăului și care „va influența negativ procesul de reglementare transnistriană”.

De asemenea, se menționează despre faptul că ”decizia a fost luată în lipsa unui consens politic intern la Chișinău, iar prin acest pas neprietenos, Guvernul R. Moldova umbrește atmosfera relațiilor moldo-ruse. Decizia este contrară declarațiilor privind dezvoltarea relațiilor”.

Adunarea Generală a ONU a adoptat  la 22 iunie proiectul de rezoluţie propus de Chişinău privind retragerea trupelor ruse din regiunea transnistreană, cu 64 de voturi pentru, 15 împotrivă şi 83 de abţineri.

Autorităţile moldovene insistă în acest document asupra retragerii necondiţionate şi complete a Grupului Operativ de Trupe Ruse (GOTR) – creat la 1 iulie 1995 în baza fostei Armate a 14-a a URSS, care staţionează ilegal pe teritoriul Republicii Moldova.

Împotriva rezoluţiei s-a pronunţat Federaţia Rusă, care a solicitat amânarea examinării acesteia pentru următoarea sesiune.