Orice companie care este suspectată că ar alimenta capacitățile de luptă ale militarilor din stânga Nistrului trebuie exclusă din registrul legal al Republicii Moldova. O spune ex-ambasadorul Igor Munteanu, potrivit căruia Chișinăul trebuie să se asigure că forțele militare din regiunea separatistă nu-și consolidează capacitățile, în contextul evoluțiilor războiului din Ucraina. Potrivit ex-ambasadorului, regiunea transnistreană este dependentă de malul drept al Nistrului și de Ucraina, iar această dependență poate fi folosită în avantajul autorităților constituționale, notează IPN.

 

Ex-ambasadorul Republicii Moldova în SUA spune că declarațiile  oficialilor de la Moscova privind protejarea drepturilor vorbitorilor de  limbă rusă din Republica Moldova este o tentativă de a amenința  Chișinăul. Igor Munteanu spune că autoritățile constituționale au  posibilitatea să joace cartea transnistreană mult mai abil, în  condițiile în care regiunea nu are frontieră directă cu Rusia, iar cea  mai mare parte a exporturilor este orientată spre piața europeană.

„În privința Republicii Moldova au fost mai multe aluzii prin care se  induce ideea că regiunea transnistreană este pământ rusesc și va primi  întotdeauna sprijin. Doar că regiunea transnistreană este enclavizată,  ea depinde foarte mult de legăturile pe care le controlează Chișinăul și  Ucraina. Pe linie comercială, exporturile cu Uniunea Europeană depind  de Chișinău. De Chișinău depind și livrările de gaze naturale pe care le  face Moldovagaz, chiar dacă este o subsidiară Gazprom, iar acest  instrument poate fi utilizat pentru a reduce apetitul liderilor  transnistreni”, a spus Igor Munteanu, în cadrul emisiunii „Punctul pe  Azi” de la TVR Moldova.

Ex-ambasadorul sugerează autorităților constituționale să nu permită  finanțarea militarilor din stânga Nistrului prin legalizarea companiilor  care alimentează logistic armata.

„Chișinăul trebuie să reducă orice finanțare directă sau colaterală a  contingentului militar din stânga Nistrului. Orice companie care este  doar suspectată că ar furniza material de luptă sau civil pentru armată,  trebuie să fie exclusă din orice fel de registre legale ale Republicii  Moldova. Mă refer la companii care furnizează de la produse alimentare  până la îmbrăcăminte sau carburanți. Atunci când există suspiciuni în  privința acestor tranzacții că alimentează capacitatea de luptă,  companiile trebuie să fie eliminate din registrele legale ale Republicii  Moldova. Fără această legalizare ele nu pot face comerț cu Uniunea  Europeană”, a mai spus Igor Munteanu.

Recent, printr-o decizie a Comisiei pentru Situații Excepționale a fost  prelungită până la data de 31 august autorizația de mediu pentru uzina  metalurgică de la Râbnița. Potrivit datelor oficiale, uzina este unul  dintre cei mai mari plătitori de taxe și impozite, asigurând astfel o  parte din bugetul regiunii transnistrene. Forțele militare ale  Federației Ruse staționează în regiunea transnistreană a Republicii  Moldova ilegal, contrar voinței autorităților constituționale.

sursa: TVR Moldova