Victor Chirilă, actualul ambasador al Republicii Moldova la București, a venit cu reacții după ce Ambasada Federației Ruse în România a publicat un mesaj prin care pretinde că „Rusia ar fi oprit războiul civil în Republica Moldova”. 

Nu am avut niciodată un război civil în Republica Moldova, punct! Cei care au îndoieli sunt rugați să consulte Hotărârea Curții Europene a Drepturilor Omului în cazul Ilașcu și alții v. Moldova și Rusia (cererea nr. 48787/99)”, a declarat ambasadorul Victor Chirilă pe pagina sa de Facebook.

 

Ambasada SUA la Bucureşti a arătat, într-o postare pe Facebook, cum Rusia a invadat mai multe ţări foste comuniste începând cu anii 90, din care nu a mai plecat şi întreabă retoric cine este agresorul.

„Rusia a invadat Republica Moldova în 1991-1992 … și nu a mai plecat. Rusia a invadat Georgia în 1991-1993 și apoi în 2008…și nu a mai plecat. Rusia a invadat Ucraina în 2014 … și nu a mai plecat”, a scris Ambasada SUA la Bucureşti, pe Facebook.

„Vedeți un tipar aici? Cine este agresorul?”, se întreabă retoric reprezentanţii SUA la Bucureşti. Postarea ambasadei SUA vine în contextul în care Rusia a organizat exerciţii cu 3.000 de soldaţi la graniţa cu Ucraina, la doar o zi după tratativele cu SUA de la Geneva.

Pe 7 ianuarie, ambasada SUA la Bucureşti posta un citat al secretarului de Stat Antony J. Blinken: „NATO nu a invadat Ucraina; NATO nu a invadat Georgia; NATO nu a dislocat trupe în ?? Republica Moldova împotriva voinței acestui popor”.

https://www.facebook.com/bucharest.usembassy/posts/228481206112033