Toți agenții economici din Republica Moldova, inclusiv cei din regiunea transnistreană, care nu au relații fiscale cu sistemul bugetar național, vor achita, începând cu data de 1 ianuarie 2024, taxa vamală conform principiilor generale. Odată cu intrarea în vigoare a noului Cod Vamal al Republicii Moldova, agenții economici din Transnistria nu vor mai beneficia de scutiri, așa cum s-a întâmplat în ultimii 27 de ani.

Conform Serviciului Vamal, agenții economici din regiunea transnistreană vor plăti taxa vamală pe principii generale, respectând preferințele acordate în conformitate cu Tratatele și Acordurile internaționale la care Republica Moldova este parte.

Astfel, scutirile privind “operațiunile de import-export efectuate de către agenții economici aflați pe teritoriul Republicii Moldova, care nu au relații fiscale cu sistemul său bugetar și se realizează în modul aprobat de Guvern” au fost abrogate.
CITIȚI și Facilitate anulată: Agenții economici din Transnistria vor trebui să achite taxa de mediu la vămuirea mărfurilor, la fel ca cei din dreapta Nistrului

„În scopul asigurării principiului de echitate pentru toți reprezentanții mediului de afaceri din R. Moldova, taxa vamală urmează a fi percepută în baza Legii nr.172/2014 privind aprobarea Nomenclaturii combinate a mărfurilor”, comunică Serviciul Vamal.

De menționat că noul Cod Vamal, care a intrat în vigoare la 1 ianuarie 2024, înlocuiește Codul Vamal anterior, Legea cu privire la tariful vamal și Legea cu privire la modul de introducere și scoatere a bunurilor de pe teritoriul Republicii Moldova de către persoane fizice.