Componenta transnistreană a misiunii de pacificare de pe Nistru a publicat joi un apel repetat pentru mobilizarea rezerviștilor pentru exerciții militare care ar urma să înceapă în stânga Nistrului pe 1 martie și care vor dura trei luni, informează Radio Europa liberă.

 

Prima dată anunțul a fost publicat săptămâna trecută. Acesta spune că „sunt invitați toți doritorii, bărbați cu vârsta de până la 55 de ani, care timp de trei luni vor primi un salariu de peste 2800 de ruble transnistrene, aproximativ 170 de dolari, dar și cazare, echipament și masă asigurată”. Anunțul Tiraspolul nu precizează dacă este vorba despre aplicații militare la nivelul tuturor componentelor a misiunii de pacificare de pe Nistru, sau doar a celei transnistrene.

Misiunea militară de pacificare de pe Nistru este condusă de Federaţia Rusă și are în componența sa un număr egal de militari ruși, transnistreni și moldoveni, precum și observatori militari din partea Ucrainei. Federaţia Rusă are în Republica Moldova un contingent de 1500 de militari în cadrul Grupului Operativ de Trupe Ruse (GOTR), care, prin rotație, asigură componenta rusească în misiunea de pacificare de pe Nistru și paza depozitului de muniții vechi de la Cobasna.

Anunțul Tiraspolului vine după ce acum două zile Districtul militar Vest al armatei Federaţiei Ruse a anunțat că GOTR a efectuat exerciții de pregătire de luptă în stânga Nistrului. Comunicatul armatei ruse dă asigurări că „exercițiile au fost planificate cu mult timp înainte”. În total, circa 100 de echipamente militare și tehnică de luptă au fost implicate în aceste manevre.

Activitățile militare din regiunea transnistreană sunt practic constante – în stânga Nistrului au loc lunar zeci de aplicații, exerciții militare și mobilizări de rezerviști sau de recruți. Aceste activități sunt pe larg mediatizate în presa oficială de la Tiraspol, care le prezintă într-o lumină pozitivă.

sursa: Radio Europa liberă.