Pe 27 ianuarie, activiștii din Praga au organizat un pichet în fața ambasadei germane pentru a-și exprima criticile față de politica germană față de Rusia.

„Ne exprimăm dezacordul cu gazoductul Nord Stream 2 și cu acțiunile Germaniei, care complică furnizarea de arme către Ucraina, aflată sub amenințarea agresiunii ruse”, se arată în comunicat în ajunul acțiunii.

Activiștii au spart simbolic cu ciocane un fragment de țeavă cu inscripția „Nord Stream 2”. În mâinile unuia dintre participanții la pichet era un afiș cu cuvintele „Nord Stream” – ieși din mare”.

„Considerăm Germania o țară prietenă și aliatul nostru. Germania nu este doar partenerul nostru comercial, ci și un exemplu pentru noi, apreciem sprijinul său pentru procesele de unire europeană. De aceea, cu și mai mare indignare, am reacționat la poziția Germaniei cu privire la Rusia – cea mai mare amenințare politică și militară la adresa Europei în prezent”, a explicat demonstrantul Otakar van Gemund, care a organizat anterior mai multe acțiuni în Republica Cehă în sprijinul Ucrainei.

Gemund critică argumentele Germaniei, care a luat o poziție neutră după ce Rusia a început să adune trupe la granița cu Ucraina. Mai mulți politicieni germani de rang înalt au declarat anterior că nu vor oferi asistență militară Ucrainei, în timp ce recent a existat o declarație despre trimiterea unui spital de campanie în țară.

Contrar solicitărilor Kievului, cancelarul german Olaf Scholz a declarat pe 17 ianuarie că sprijină „politica înțeleaptă a guvernului anterior”, care la nivel legislativ a introdus interzicerea furnizării de arme către țările în care există un conflict armat.

În același timp, Berlinul blochează alte livrări de arme către Ucraina. Germania a refuzat să permită Estoniei să transfere la Kiev armele defensive fabricate în RDG, invocând faptul că acestea aparțineau anterior Germaniei și că era nevoie de permisiunea de la Berlin pentru a le trimite în alte țări. Anterior, mass-media a atras atenția asupra faptului că aeronavele britanice care transportau ajutoare armate pentru sprijinirea Ucrainei au fost forțate să facă acest lucru ocolind spațiul aerian german . Berlinul și Londra au negat ulterior că FRG ar fi interzis utilizarea spațiului său aerian în astfel de scopuri.

Relațiile dintre Ucraina și Germania s-au înrăutățit și din cauza declarațiilor făcute de viceamiralul german Kai-Achim Schönbach în timpul vizitei fregatei Bayern în India. Schönbach a spus că Crimeea este pierdută în fața Ucrainei pentru totdeauna și nu se va mai întoarce niciodată la componența sa, că lui Putin trebuie să i se „arată respect” și a numit îngrijorările cu privire la iminenta invazie a trupelor rusești în Ucraina „absurde”. Kievul a fost șocat și revoltat de această declarație. Schönbach a fost ulterior demis din funcția de șef al marinei germane.