Enoriașii și preoții Bisericii Acoperământul Maicii Domnului din satul Stolniceni, raionul Hancești, au decis să renunțe la subordonarea canonică față de Mitropolia Moldovei și să treacă la Mitropolia Basarabiei.

Anunțul a fost făcut de Ion Marian, protopop de Orhei, responsabil pentru formalitățile și dosarele legate de aderarea comunităților religioase și a preoților din Republica Moldova la Mitropolia Basarabiei din cadrul Patriarhiei Române.

„Parohia întru Cinstea Acoperământului Maicii Domnului, din satul Stolniceni raionul Hancești, s-a întors la sânul Bisericii Ortodoxe Române!

Acest sat este locul de naștere al Marelui Mitropolit Antonie Plămădeală (n. 17 noiembrie 1926, Stolniceni, județul Lăpușna, Basarabia – d. 29 august 2005, Sibiu), Înalt Ierarh al Bisericii Ortodoxe Române și mitropolit ortodox al Ardealului (1982-2005), teolog și scriitor, membru de onoare al Academiei Române!”, a transmis Ion Marian într-o postare pe Facebook.

De la începutul invaziei ruse în Ucraina, zeci de preoți din R. Moldova au migrat de la Mitropolia Moldovei la cea a Basarabiei, invocând ca motiv principal susținerea Patriarhiei Moscovei pentru războiul condus de Rusia în Ucraina.