Uniunea Europeană trebuie să se implice în rezolvarea conflictelor înghețate din apropierea granițelor sale estice, dacă vrea să aibă un statut de actor global, a declarat Bogdan Aurescu, ministrul de Externe, la reuniunea informală a miniștrilor de Externe din UE, care are loc la Lisabona. Tema conflictlor înghețate (Ucraina, Georgia, Transnistria, Nagorno Karabakh) a fost introdusă pe ordinea de zi a reuniunii la inițiativa României.

”Pentru Romnia, cel mai important subiect este cel care am cerut să fie introdus pe ordinea de zi – conflictele înghețate din vecinătatea estică (a UE – n.r.). Este un subiect foarte important, pentru că aceste conflicte au un impact major asupra securității continentului european și asupra securității euro-atlantice ca întreg. Sunt foarte impredictibile – am văzut anul trecut în Nagorno-Karabakh, vedem anul acesta în Ucraina. Aceste conflicte sunt o piedică pentru țările afectate să ia decizii de securitate și de politică externă, sunt o piedică în calea reformelor – afectează nu numai integritatea teritorială, dar chiar și suveranitatea acestor state. În plus, aceste conflicte dezbină în mod artificial populații și societăți. Așa că Uniunea Europeană trebuie să fie mai activă, trebuie să aibă o influență geopolitică mai mare în această regiune, pentru soluționarea acestor conflicte. Dacă UE vrea să fie un actor global, trebuie să aibă influență în vecinătatea sa”, a declarat Bogdan Aurescu joi la Lisabona, potrivit MAE.

 

Bogdan Aurescu a mai spus că Rusia “este în spatele acestor conflicte”, pe care le folosește ca pe “un instrument de a-și crea propria sferă de influență”, și a propus un set de măsuri pentru mărirea influenței UE în regiune.

 

Potrivit MAE, dezbaterea privind conflictele prelungite din Vecinătatea Estică este organizată la inițiativa României, ca urmare a scrisorii adresate de ministrul Bogdan Aurescu, susținut de zece omologi din state membre UE (Bulgaria, Cehia, Estonia, Letonia, Lituania, Polonia, Portugalia, Slovacia, Slovenia, Suedia), la 19 noiembrie 2020, Înaltului Reprezentant al Uniunii pentru afaceri externe și politică de securitate. Este pentru prima dată când un astfel de subiect este inclus pe agenda CAE la inițiativa României.