Astăzi a apărut un nou sondaj în Republica Moldova, realizat de IMAS Moldova. Ca și în precedentul sondaj, realizat de CBC Research, observăm că moldovenii au o perspectivă sumbră asupra viitorului.

Războiul apărut după pandemie a îngreunat și mai mult viața dincolo de Prut. Observăm în sondaj, că principalele probleme pe care oamenii spun că le au și pentru care cred că Republica Moldova merge într-o direcție greșită sunt: prețurile, sărăcia, salariile, pensiile mici și lipsa locurilor de muncă.

Nu o să insist asupra acestor lucruri. Până la urmă este normal ca oamenii să trăiască mai prost ca anul trecut, este normal să fie mai anxioși și mai lipsiți de speranță. Războiul, criza energetică, au venit să se adauge la crizele pe care le are tradițional Republica Moldova.

Cine vrea să studieze atent mediul din Republica Moldova găsește sondajul aici:

https://imas.md/pic/archives/42/%5Bimas%5D%20barometrul%20socio-politic_noiembrie%202022.pdf

Din punct de vedere politic, avem cam aceeași poză din urmă cu câteva luni, fără schimbări esențiale. Maia Sandu se menține pe locul întâi în top. Guvernul are din ce în ce mai puțină susținere, iar PAS, deși continuă să fie pe primul loc în sondaje, are o cotă mult mai scăzută față de momentul alegerilor.

Ce este de remarcat este faptul că s-a stabilizat un joc în trei, PAS, BCS (PSRM și comuniștii lui Voronin) și Shor. Nu mai există un al patrulea partid care să intre în Parlament.

Dacă ar fi mâine alegeri, PAS ar intra în opoziție și guvernul s-ar face de către partidele pro ruse.

Aș vrea să ne uităm un pic în perspectivă și plecând de la poza de moment, să vedem dacă mai există șanse ca PAS să câștige alegerile viitoare și care ar fi traiectoria Republicii Moldova.

Trebuie spus că lucrurile nu au cum să se îmbunătățească în privința nivelului de trai, nu au cum să evolueze atât de mult, astfel încât PAS să mai poată capitaliza ceva, să poată spera că va face 51%.

Economia Republicii Moldova este la pământ. Sunt probleme mari cu plata facturilor la curent și la gaz, iar Guvernul nu are banii necesari pentru a le acoperi. În acest moment, nu s-a reușit strângerea sumelor necesare pentru acest lucru. Doar România, Germania și Franța au contribuit, dar nu s-au strâns banii necesari. Multe țări invitate să contribuie au mimat ajutorul sau n-au răspuns.

Anul viitor, situația poate fi și mai dramatică. Dacă de bine de rău, anul acesta s-au constituit rezerve de gaz, dacă s-au mai strâns bani, anul viitor va fi o provocare și mai dramatică. Așa cum am spus, Republica Moldova este ca un bolnav incurabil ținut pe aparate.

Banii care vin în Republica Moldova nu sunt folosiți acum la dezvoltarea economiei, ci cele mai mari sume pleacă la compensări, se duc în consum, ca povara să nu fie mult prea mare pentru cetățeni.

Nu există perspective reale pentru o îmbunătățire a nivelului de trai, iar moldoveanul nu va mai putea fi atras să voteze PAS doar pe baza luptei cu corupții. De altfel, se vede în sondaje faptul că mulți consideră lupta anticorupție ca o bătălie politică sau se poate vedea că acest subiect nu mai e în primele trei preocupări ale oamenilor.

Dacă suntem realiști, atunci când ne gândim la ce ar putea fi în următorii ani, cea mai optimistă predicție ar fi ca lucrurile să rămână la acest nivel, să nu se înrăutățească. Din punctul meu de vedere, PAS trebuia să schimbe guvernul acum câteva luni, pentru a se mai opri din scădere și pentru a ține lucrurile sub control. Chiar dacă se va schimba Guvernul Gavriliță, noul guvern nu va putea face schimbări radicale acum. Poate doar dacă Maia Sandu ar deveni omul orchestră și ar fi (metaforic vorbind) și premier și președinte s-ar putea înregistra o creștere ușoară.

În cazul în care PAS nu va putea face o majoritate pentru a forma Guvernul și cazul este foarte probabil, atunci vom reveni la situația de acum câțiva ani: Guvern pro rus. Se îngheață relațiile cu UE, cu țările din Vest, se dau ajutoare țintit.

Republica Moldova va intra iar în zona gri. Se va pierde timp din nou.

Dacă e să privim realist, Republica Moldova are șanse extrem de mici de a intra în UE și nu va putea spera la o îmbunătățire a nivelului de trai. Ce se întâmplă azi, refuzul pe care îl va primi România de a intra în Schengen, este foarte elocvent.

Vor exista țări care vor face jocul Federației Ruse, așa cum face Austria azi și vor bloca aderarea. Chiar dacă Republica Moldova ar îndeplini toate criteriile, deși nu e cazul, chiar dacă ar armoniza toată legislația într-un timp foarte scurt și și-ar moderniza toate instituțiile (iar, nu e cazul) tot ar fi oprită la poarta UE.

Este un adevăr dur, care vine ca un duș rece, dar politicienii trebuie să îl privească în față ca să își poată face strategia.

În 30 de ani s-au încercat toate variantele politice. S-au încercat toate variantele de guvernare posibile. Nu a funcționat. Republica Moldova e tot un stat dependent de donatori. E tot un stat care nu poate trăi pe picioarele lui. Dacă mâine s-ar opri sprijinul extern, statul ar da faliment.

Ce soluție mai are PAS dacă vrea să schimbe cu adevărat paradigma?

Dacă PAS realizează că se va ajunge în aceeași situație ca acum câțiva ani, când AIE a pierdut guvernarea, dacă vrea să scoată Republica Moldova din cercul vicios în care se învârte, nu mai are decât o soluție, să ceară Bucureștiului Unirea.

Știu că e extrem de complicat ca proces, știm cu toții de problema transnistreană, de găgăuzi, de minoritatea rusă, de problemele de drept internațional. Da, sunt probleme, dar sunt rezolvabile.

Contextul viitor va ajuta un astfel de demers:

– Federația Rusă nu va putea câștiga războiul. Indiferent de forma sub care se va opri, armistițiu, pace negociată, Federația Rusă va fi slăbită.

– Ucraina este și a dovedit că poate fi principalul scut al Republicii Moldova.

– S-a dovedit că Transnistria e mult mai slabă și nu are chef de luptă. Și Transnistria luptă pentru supraviețuire.

– Curentul unionist crește, chiar dacă e un curent pragmatic și nu bazat pe idealuri, iar antiteza dintre traiul din vest și cel din est e din ce în ce mai vizibilă.

– E un singur partid de guvernare cu o forță parlamentară suficientă.

Viitorul în mocirla dintre lumi este mult mai sumbru în anii de după război, când lumea se va reconfigura din nou pentru o perioadă lungă de timp.

Oricum, la un moment dat, statul moldovean va crăpa, nu va deveni niciodată Elveția. Fie ca va fi din ce în ce mai depopulat, fie că nu va mai fi forță de muncă pentru agricultură, fie că la un moment dat donatorii o să aibă alte priorități.

E o temă de reflecție pentru PAS. Politicienii mari fac agenda și conduc poporul spre obiectiv, politicienii mici stau doar în oglinda sondajelor și vor acționa fără vlagă.