Premierul guvernului de la Chişinău, Pavel Filip, a pledat într-o şedinţă a executivului, ca un mecanism de monitorizare a provocărilor din partea trupelor ruse în regiunea transnistreană să fie ”pus la punct”, pentru ca OSCE-ul să afle în timp real despre aceste acţiuni neautorizate, după recentele aplicaţii ale Grupului operativ de trupe ruse în Transnistria (GOTR), care au inclus şi exerciţii de forţare a râului Nistru, şi la care a participat şi aşa-numita armată a Tiraspolului, informează portalul Deschide.md, citat de Agerpres.

 

 

”Am văzut aplicaţii militare neautorizate în regiunea transnistreană, cu implicarea de tehnică militară fără însemne. Chiar dacă nu aveau semne de identificare, nimeni nu are dubii că erau echipamente militare ruseşti şi aceasta nu este pentru prima dată. Desigur că ne pune în gardă acest lucru şi nu numai pe noi. De data aceasta, au fost reacţii şi din partea vecinilor din Ucraina”, a spus premierul.

Pavel Filip i-a cerut vicepremierului pentru Reintegrare, Cristina Lesnic, să detalieze modul în care a reacţionat Chişinăul la recentele provocări ale trupelor ruse din Transnistria.

”Noi am oferit deja toate informaţiile pentru ca Ministerul Afacerilor Externe să informeze Centrul pentru Prevenirea Conflictelor de la Viena, deoarece nu este primul caz de acest fel. Noi avem şi un sistem de avertizare timpurie care, din păcate, în acest moment nu funcţionează, dar acesta este unul dintre paşi şi OSCE urmează să instaleze acest sistem”, a explicat Lesnik, adăugând că deplasarea reprezentanţilor OSCE pe teren durează o oră, o oră şi jumătate şi constatarea faptelor devine mai dificilă. Premierul moldovean a solicitat ca pe viitor reacţia la asemenea evenimente să fie promptă.