În decursul ultimelor secole, Biserica Ortodoxă din Basarabia a trecut prin momente de încercare, acestea fiind generate de ocupația țaristă și sovietică atee comunistă (1812, 1940 și 1944). Atunci clericii și credincioșii din acest spațiu au fost incluși în mod abuziv în jurisdicția Bisericii Ruse, fără ieșire canonică și fără ca Biserica Rusă să țină cont de prevederile legislației bisericești, arată un comunicat al Mitropoliei Basarabiei.

Aceasta și-a impus autoritatea contrar dorinței basarabenilor de a rămâne sub jurisdicția Mitropoliei de la Iași și a eparhiilor ei, care aveau responsabilitatea duhovnicească și canonică în stânga Prutului. Astfel, au trecut peste voința locuitorilor din Basarabia, au uitat de libertatea religioasă a poporului de a alege, fapt consemnat și de către istoricii vremii.

În prezent, când în mod canonic, liber și legal, clericii și credincioșii vor să revină în sânul Bisericii Mame, urmașii agresorilor de altădată dau acte administrative de intimidare și opresc procesul firesc și natural al lucrurilor. În acest sens, trebuie să precizăm că schimbarea jurisdicției canonice este un act legal, garantat de legislația Republicii Moldova, dintre care cităm doar câteva:

  • „O comunitate religioasă poate adera la orice cult religios sau se poate disocia de acesta prin voința liber exprimată a membrilor săi, fără aprobări suplimentare sau piedici din afară.” (LEGE Nr. 125 din 11-05-2007, Art. 6, alin. 3, privind libertatea de conștiință, de gândire și de religie)
  • „Dreptul de asociere religioasă al credincioșilor și al comunităților lor este apărat pe cale juridică sau pe cale administrativă.” (Art. 7, alin. 1)
  • „Statul garantează comunităților religioase apărarea drepturilor și intereselor lor legitime.” (Art. 7, alin. 3)

Pentru că niciun copil nu-și neagă părinții, decât atunci când este forțat, așa cum s-a întâmplat în Basarabia în cei peste 150 de ani de ocupație rusească, trebuie înțeles faptul că Mitropolia Basarabiei este singura structură bisericească îndreptățită canonic și istoric să păstorească și să-și protejeze credincioșii din Basarabia.

Ea funcționează în cadrul Patriarhiei Române, conform hotărârii Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române din 19 decembrie 1992, când s-a hotărât să se facă un act reparatoriu, iar „toți clericii și păstoriții lor care sunt deja sau vor deveni membri ai Mitropoliei Basarabiei de sub oblăduirea canonică a Patriarhiei Române sunt clerici canonici și credincioși binecuvântați, și, ca atare, orice sancțiune disciplinară, bisericească, îndreptată împotriva lor pe motivul apartenenței la Mitropolia Basarabiei este considerată nulă și neavenită”.

Din cele enunțate mai sus, se înțelege că argumentele celor care spun că așa le sunt cunoscute lucrurile, că au fost botezați în această Biserică, nu sunt argumente firești, ci arată o ignoranță față de suferința înaintașilor noștri care au fost torturați, prigoniți, exilați și omorâți pentru adevăr, credință și dorința exprimării identității lor date de Dumnezeu.

Având în vedere toate acestea, facem cunoscut credincioșilor și clericilor din Republica Moldova că decretele date de Mitropolia Chișinăului (structură religioasă de apartenență rusă) asupra membrilor Mitropoliei Basarabiei nu au nicio valoare și sunt acte administrative care nu afectează starea harică a celor care vin în Biserica Mamă, Patriarhia Română.

Pentru a evita sindromul victimei care își simpatizează sau se identifică cu opresorii (sindromul Stockholm), credincioșii trebuie informați corect și onest asupra realităților, pentru a vindeca rana și a îndrepta starea de fapt în conformitate cu prevederile canonice, statutare și regulamentare și potrivit adevărului istoric.

În acest context, facem precizarea că protoiereul Alexei Sîrbu, parohul bisericii „Sfântul Ierarh Nicolae” din satul Puhoi, raionul Ialoveni, fost cleric al Mitropoliei Chișinăului, la dorința comunității încă din anul 2022 este cleric al Mitropoliei Basarabiei, respectiv al Episcopiei Basarabiei de Sud. Toate măsurile luate împotriva Preacucerniciei Sale sunt nule și abuzive, el având preoție lucrătoare și putând oficia fără nici o restricție toate sfintele slujbe.

În acest sens, îndemnăm pe toți fiii și fiicele duhovnicești din parohie să fie alături de preotul și părintele lor duhovnicesc pentru a se împărtăși de harul lui Duhului Sfânt revărsat prin mijlocirea slujitorilor lui Hristos.

Cunoscând hotărârile Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române cu privire la viața bisericească a Mitropoliei Basarabiei, clericii care doresc să vină sub omoforul Bisericii Mame sunt primiți cu bucurie în Patriarhia Română.