Azi își serbează ziua de naștere marele Eugen Doga, marele compozitor împlinește 81 ani.

 

Eugen Doga s-a născut la data de  martie  martie 1937 în satul Mocra din Transnistria ( pe atunci în URSS, astăzi în raionul Râbnița. A studiat la Școala de muzică “Ștefan Neaga” din Chișinău (1951-1955), apoi la Conservatorul de stat din Chișinău (1955-1960), la clasa de violoncel a lui G. Hohlov și la Institutul de Arte “Gavriil Muzicescu” din Chișinău (1960-1965), la clasa de compoziție a profesorului Solomon Lobel.

Marele maestru Eugen Doga este un compozitor de talie universală, care ne-a făcut cunoscuţi în lumea întreagă. Valsul său din filmul „Gingaşa şi tandra mea fiară” a fost considerat de Ronald Reagan drept cel mai bun vals al secolului XX.

A scris poemul simfonic „Mama”, baletul „Luceafărul”, cantate, cvartete, cântece de estradă devenite şlagăre, muzică pentru peste 100 de filme şi nenumărate spectacole de teatru. Este autorul Imnului oraşului Chişinău.

Meritele sale au fost înalt apreciate, conferindu-i-se cele mai înalte distincţii de stat: „Ordinul Republicii”, „Steaua României”, Medalia de aur „Omul secolului XX” (SUA, 1998). În 1992 a fost ales membru titular al Academiei de Ştiinţe a Moldovei. 2007 a fost declarat de către autorităţile R. Moldova drept „Anul Eugen Doga”. În 2008 i-a fost acordat Premiul de Stat al R. Moldova „pentru contribuţia de excepţie la dezvoltarea artei muzicale naţionale şi universale”. În 2011, la Palatul Naţional, a susţinut un concert extraordinar cu genericul „Păstraţi iubirea” şi două spectacole de excepţie în Portugalia, fiind invitat, pentru prima dată, de către o ambasadă moldovenească peste hotare. Tot în 2011 a primit certificatul care dovedeşte că o planetă mică din spaţiul solar îi poartă numele.

Pe 26 martie 2014, președintele României de atunci, Traian Băsescu, l-a decorat pe Eugen Doga cu Ordinul Național „Serviciul Credincios”, în grad de Mare Ofițer.

Anul 2017 a fost declarat anul lui Eugen Doga in Moldova ca un omagiu adus aniversării a 80 ani ai marelui artist.

Cu ocazia împlinirii frumoasei vârste de 81 ani, îi urăm sincere felicitări, și toată admirația unei națiuni, La mulți ani!