La biblioteca „Ovidius” din capitală a avut loc prima ediție din 2018 a proiectului  „O lecție de Istorie altfel” . Evenimentul l-a avut drept invitat special pe istoricul Ion Negrei, cercetător științific în cadrul Institutului de Istorie al Academiei de Științe a Moldovei, vicepreședinte al Asociației Istoricilor din R. Moldova.

Lecția publică „Din jertfă s-a născut Unirea 1918-2018” a fost dedicată Centenarului Marii Uniri, „un prilej de a evalua parcursul nostru, al românilor, în veacul XX, ocazie de a pune în evidență principalele evenimente istorice pe care le-am trăit, cu urcușurile și coborâșurile noastre naționale și cele ale omenirii, în general.” 

Istoricul Ion Negrei cu mândrie a declarat că „acesta este evenimentul cel mai important din întreaga istorie a românilor din Basarabia. După un secol de înstrăinare, de rusificare, de marginalizare, Basarabia revine în cadrul națiunii române, statului național român, astfel revine într-un cadru firesc de dezvoltare. Am început veacul, la 1918, prin frăție, democrație și unitate națională, valori pe care, din păcate, am fost stăpâni doar puțin peste două decenii. Cel de-Al Doilea Război Mondial, iarăși, ne-a despărțit, aruncându-ne în dictatură și totalitarism…”

Fiind întrebat dacă crede că Basarabia ar putea redeveni iar parte din România , Istoricul s-a arătat optimist spunând că unirea se  înfăptuiește deja pe plan cultural , pe plan teritorial fiind posibilă chiar „mâine” in contextul unei situații geopolitice favorabile.

La finalul evenimentului toți participanții au primit câte o carte oferită în dar de organizatori.