Monumentul grănicerilor din Regimentul 2 Cetatea Albă a fost distrus in 1945 și refăcut de Asociația Monumentum in 2018, însă vandalizat la scurt timp de persoane din Partidul Socialiștii din sat.

Aceștia au fost deranjați de personalitatea granicerului martir Aurelian Mihăilescu, ucis de bolșevici in 1932 in timp ce patrula hotarul Țării la Olanesti, scrie A.O. Monumentum pe pagina de Facebook.
”Astăzi suntem martorii unei minuni”  menționează Asociația, ”pietrele de la Olanesti au început sa vorbească de sub pămînt – semn ca Dumnezeu este cu noi! Adevarul niciodată nu va ramine îngropat”.
Descoperirea monumentului s-a făcut cu efortul directorului Muzeului din Olanesti, Doamnei Irina Ceres, Agentiei Naționale de Arheologie, primarului Nicolae Tudoreanu, care alături de Alexandru Muturniuc si preotul Vadim Dimitrenco din cadrul Episcopiei Basarabiei de Sud, au reperat aceasta relicva pentru a o duce la restaurare.
Asociația Monumentum condusă de avocatul Iulian Rusanovschi duce o adevărată luptă pentru monumentele istorice românești din R.Moldova. Asociația a reparat și reconstruit zeci de monumente istorice care sunt detaliate în cartea scrisă de Iulian Rusanovschi ”Războiul Monumentelor”.