În Ținutul Herța, la 4 februarie 2018, a avut loc conferința „Masacrele de la Lunca și Fântâna Albă – 77 ani”, organizată de Societatea „Golgota” a românilor din Ucraina – notează

Agenția BucPress.

 

La Herța a avut loc un parastas în memoria victimelor masacrelor regimului comunist, iar lucrările conferinței propriu-zise s-au desfășurat în incinta Casei de Cultură din ținut.

Conferința s-a axat pe o serie de subiecte istorice, care au ținut de împlinirea a 77 de ani de la masacrele de la Lunca și Fântâna Albă.

La deschiderea conferinței a participat Octavian Bivolaru, președintele Societății „Golgota”, Alexandru Platonov, membru al comitetului de coordonare, Tatiana Gliboceanu, prim-locțiitor al administrației raionale de stat Herța, dar și Edmond Neagoe, consul la  Consulatul General al României la Cernăuți.

De menționat că în noaptea de 6/7 februarie 1941 circa 400 de ţărani, în majoritate tineri, din satele: Coteni, Buda, Boian, Ostriţa Herţei, Horecea Mănăstirii, Horecea Urbană, Plaiul Cosminului, Ceahor, Corovia, Mahala (toate situate în raioanele Herţa şi Noua Suliţă) au încercat să treacă Prutul îngheţat, prin nămeţi şi pe un viscol năprasnic. Fiind vânduţi de cozile de topor ale satelor, au fost aşteptaţi de grănicerii ruşi care i-au măcelărit. Numai 57 au reuşit să ajungă în România. Sutele de morţi au fost aruncaţi în trei gropi comune din albia Prutului.

Masacrul de la Fântâna Albă a avut loc la 1 aprilie 1941, atunci când între 200 și aproximativ 2.000-3.000 de români, locuitori ai satelor de pe valea Siretului au încercat să se refugieze din Uniunea Sovietică în România, dar au fost întâmpionați de mitralierele sovietice.

Numărul exact al victimelor nu s-a aflat și probabil nu se va mai afla vreodată. Conform datelor arhivate de autoritățile sovietice, 20 de persoane au fost ucise în încercarea de a trece granița, printre care bătrâni, femei și copii. Alte estimări ale martorilor locali dau un număr între 200 și peste 2000 de victime, ucise direct de mitraliere, altele rănite și ucise apoi cu lovituri de săbie și hârleț sau îngropate de vii.