Scriitorul Nicolae Dabija a pierdut lupta pentru viață din cauza COVID-19. Informația a fost confirmată pentru Ziarul de Gardă de directorul Institutului de Medicină Urgentă, Mihai Ciocanu.

„Maestrul a decedat astăzi la ora 04.00. A dezvoltat o formă foarte agresivă a COVID-19, cu generalizare agresivă și tromboză a vaselor sangvine”, ne-a comunicat directorul spitalului.

Nicolae Dabija a fost un scriitor, istoric literar și om politic din Republica Moldova, membru de onoare al Academiei Române și membru corespondent al Academiei de Științe a Moldovei.

Anul nașterii15 iulie 1948 (vârsta 72 de ani), Comuna Codreni, Cimișlia  d. 12 martie 2021 Chișinău.
EducațieUniversitatea de Stat din Moldova (1966–1972)

PremiiOrdinul național „Steaua României”

Nicolae Dabija, de naționalitate română și religie ortodoxă, este nepotul arhimandritului Serafim Dabija, un duhovnic român deportat în Gulag în 1947.

În anul 1966 este înmatriculat la facultatea de Ziaristică a Universității de Stat din Moldova. În anul III a fost exmatriculat „pentru activitate proromânească și antisovietică”, fiind restabilit peste un an, în 1970, la Facultatea de Filologie. În 1972 a absolvit universitatea. A fost membru al PCUS.

În calitate de redactor șef al săptămânalului „Literatura și Arta” editat de Uniunea Scriitorilor din Republica Moldova, a avut un rol important în lupta de renaștere națională din Republica Moldova de la sfârșitul anilor ’80. În perioada de glorie, săptămânalul „Literatura și Arta” depășea tirajul de 260.000 de exemplare.
W