Persoanelor care trăiesc în cupluri homosexuale li se va interzice să adopte copii în Polonia chiar și ca părinți singuri, în conformitate cu o nouă lege anunțată joi de  partididul de guvernământ care a făcut din politicile anti-gay o parte importantă a platforma sa de guvernare.

 

Guvernul polonez și-a anunțat planul de interzicere a adoptării cu câteva ore înainte ca parlamentarii din Parlamentul European să adopte o rezoluție majoră privind drepturile homosexualilor, care a fost privită ca o mustrare directă a recentelor politici de la Varșovia.

Polonia permite deja doar cuplurilor de sex opus sau persoanelor singure să adopte copii. Modificarea anunțată joi ar impune autorităților să verifice persoanele singure care doresc să adopte și să le interzică dacă conviețuiesc cu cineva de același sex.

“Pregătim o schimbare în care persoanele care trăiesc în concubinaj cu o persoană de același sex nu ar putea adopta un copil, astfel încât un cuplu homosexual nu va putea adopta un copil“, a declarat ministrul adjunct al justiției, Michal Wojcik.

Wojcik a spus că scopul măsurii era protejarea copiilor: „Este vorba despre siguranța unui copil, despre bunăstarea acestuia”, a spus el.

Bordurile Poloniei privind drepturile homosexualilor, care sunt imitate în Ungaria din apropiere, se numără printre mai multe probleme care au creat fricțiuni între UE și guvernele de dreapta la putere în acele două țări membre ex-comuniste. Bruxellesul se plânge, de asemenea, că Varșovia și Budapesta au restrâns independența mass-media, a instanțelor, a ONG-urilor și a cadrelor universitare.

În ultimii doi ani, peste 100 de orașe și zone din Polonia s-au declarat „zone fără LGBT”. UE a răspuns amenințând că va reține unele fonduri europene din astfel de orașe, pe care guvernul polonez s-a oferit să le înlocuiască.

Partidul  (PiS) din Polonia afirmă că drepturile homosexualilor reprezintă o amenințare pentru stilul de viață tradițional într-una dintre cele mai catolice țări din Europa.