Astăzi, 20 aprilie 2024, a fost sfințit Memorialul Ostașilor Români, de pe teritoriul Cimitirului Eroilor din Chișinău, edificat la inițiativa Asociației Obștești „Monumentum”, condusă de dl. Iulian Rusanovschi.

În conducerea ceremoniei s-au aflat Înaltpreasfințitul Părinte Petru, Arhiepiscopul Chișinăului, Mitropolitul Basarabiei și Exarhul Plaiurilor, împreună cu un sobor de preoți și diaconi. Slujba de sfințire a fost oficiată de Părintele Maxim Melinte, Consilier Cultural al Mitropoliei Basarabiei, și Părintele Constantin Olariu, Secretar și Consilier Media, Comunicare și Relații Publice al Centrului Eparhial Chișinău. Corala Academică „Gavriil Musicescu” a Mitropoliei Basarabiei a interpretat răspunsurile la strană.

La eveniment au participat reprezentanți ai administrației publice locale, politicieni, foști combatanți ai războiului de la Nistru, activiști civici și mai mulți locuitori ai capitalei, care au venit să le aducă un omagiu ostașilor români căzuți pe câmpul de luptă în timpul celor două războaie mondiale și își dorm somnul de veci în Cimitirul Eroilor din Chișinău.

Complexul memorial Cimitirul Eroilor, cunoscut în diferite epoci ca Cimitirul Eroilor, Cimitirul de Onoare sau Cimitirul militar românesc, este un monument istoric amplasat pe bulevardul Decebal 17 din Chișinău.

Aici au fost înhumați 1645 de ostași, printre care 431 de români, 234 de ruși, 29 de austrieci, 39 de cehi, 35 de francezi și 6 polonezi, căzuți în Primul Război Mondial, precum și 96 militari români căzuți în al Doilea Război Mondial. În jurul capelei erau amenajate șase parcele cu 136 de morminte în care își dorm somnul de veci 202 eroi și două cripte cu 572 de eroi români și ruși neidentificați.