Biserica cu hramul „Sfântul Prooroc Ioan Botezătorul” din orașul Glodeni a trecut sub oblăduirea Mitropoliei Basarabiei. Anunțul oficial a fost publicat în Monitorul Oficial vineri, 15 martie, marcând o nouă etapă în viața spirituală a comunității.

Aceasta este deja a doua comunitate parohială care își ia adio de la episcopul de Bălți și de Fălești, Marchel, care este poslușnicul Patriarhiei ruse. Precedentul a fost stabilit de biserica „Adormirea Maicii Domnului” din satul Răuțel, Fălești, care a decis să-și schimbe afilierea de la Mitropolia Moldovei la cea a Basarabiei.

Primăria din Răuțel a emis un comunicat important, adresat tuturor credincioșilor creștini-ortodocși din localitate, subliniind motivațiile profunde ale acestei schimbări. Ei au exprimat solidaritatea cu familiile și rudele lor din regiunea Cernăuți din Ucraina, care suferă din cauza conflictului armat.

În comunicat, se face referire la implicarea Bisericii Ortodoxe Ruse în conflictul din Ucraina, evidențiind faptul că aceasta sprijină deschis și ferm războiul. Se menționează chiar că Biserica Ortodoxă Rusă își antrenează proprii mercenari în biserici, pe care îi trimite apoi să lupte în Ucraina.

Enoriașii din Răuțel au hotărât să se alăture Mitropoliei Basarabiei, în semn de solidaritate și protest împotriva sprijinului acordat de Biserica Ortodoxă Rusă conflictului din Ucraina.

Această schimbare de afiliere demonstrează încă o dată importanța și influența pe care o pot avea evenimentele internaționale asupra vieții religioase locale și cum acestea pot determina comunitățile să reevalueze și să își redefinească loialitățile și afilierea spirituală.