Memorialul vechilor legionari cehoslovaci din Cimitirul Eroilor din Chișinău a fost restaurat cu succes. Acesta fusese anterior distrus de forțele sovietice, însă, prin eforturile Asociației “Monumentum” și cu sprijinul financiar al Guvernului Cehiei, a fost reconstruit.

Monumentul eroilor cehoslovaci, inaugurat în anul 1926, a fost redus la ruine de către trupele rusești în vara anului 1944, în timpul ocupării Basarabiei.

IULIAN RUSANOVSCHI, reprezentant al Asociației Obștești “Monumentum”, a explicat: „A fost ridicat în memoria a 39 de legionari cehoslovaci, care călătoreau din sudul Basarabiei spre Franța, făcând parte din Legiunea Franceză. Acești bravi oameni au fost împușcați de soldații sovietici în regiunea gării, numărul victimelor ajungând la 39, după cum v-am informat”.

Monumentul a fost reconstruit cu fidelitate, având ca sursă de inspirație fotografii din arhivele vremii.

MIHAIL ANDRIEŞ, arhitect: „Întregul monument este realizat din blocuri de piatră, amplasat pe o fundație de beton, iar pe acesta se regăsesc trei plăci pe care sunt înscrise numele celor 39 de legionari cehoslovaci care au pierit, probabil fiind înmormântați aici, în “Cimitirul Eroilor” din Chișinău”.

VEACESLAV JIGLIŢCHI, sculptor: „Piatra a fost modelată la Cosăuţi, Soroca, iar bronzul a fost turnat în studioul nostru. Realizarea acestui proiect a necesitat jumătate de an”.

La ceremonia de inaugurare a participat și ministrul ceh al Apărării, Jana Černochová, aflată într-o vizită oficială la Chișinău.

JANA ČERNOCHOVÁ, ministrul Apărării al Republicii Cehe: „Ieri am avut o întâlnire cu omologul meu din Republica Moldova, domnul Nosatîi. Pentru noi este esențial să întărim legăturile cu Republica Moldova și să confirmăm relația solidă dintre țările noastre”.

ANATOLIE NOSATÎI, ministrul Apărării al Republicii Moldova: „Prin acest eveniment, nu doar memoria militarilor cehi și slovaci înmormântați în acest cimitir este comemorată, ci și a altor mii și sute de mii de martiri căzuți la datorie de-a lungul istoriei”.

Valoarea proiectului de reconstrucție a monumentului dedicat eroilor cehi a fost de 20 de mii de euro.

Autoritățile din municipiul Chișinău, în colaborare cu Consiliul Județean Buzău, au demarat lucrările de reabilitare a Complexului memorial „Cimitirul Eroilor” de pe bulevardul Decebal 17. Costul de implementare a proiectului este de circa 5 000 000 de lei.

Potrivit Primăriei Chișinău, proiectul prevede reabilitarea trotuarelor existente; amenajarea scuarului în formă semicerc, cu montarea scaunelor și coșurilor de gunoi; reconstrucția scării de acces către Complexul Memorial „Cimitirul Eroilor”, cu reabilitarea balustradei; restaurarea pilonilor și a peretelui de sprijin de pe perimetrul scuarului; crearea locurilor de parcare – paralel bd. Decebal; montarea pavajului tactil pentru orientarea persoanelor cu dizabilități; montarea iluminatului stradal și amenajarea teritoriului adiacent.

Totodată, în centrul scuarului va fi instalat un monument în memoria soldaților căzuți în cele două războaie mondiale.

Pe coloanele de la intrarea în cimitir vor fi aplicate elemente decorative din același material. O astfel de procedură va fi efectuată și pe peretele de sprijin de pe perimetrul scuarului.

Cimitirul militar românesc a apărut în anul 1918. În perioada interbelică, cimitirul a fost amenajat de către Așezământul Național „Regina Maria” pentru Cultul Eroilor, scrie historia.ro. Tot în aceeași perioadă a fost ridicată și o capelă în memoria legiunii cehe. Intrarea în cimitir avea o arhitectură masivă, cu scări mari și coloane de 10 metri înălțime. După încheierea celui de-al Doilea Război Mondial, capela a fost dărâmată, iar terenul ras cu buldozerul. Peste mormintele care mai rămăseseră a fost construit în 1961 Institutul de Pulmonologie şi Ftiziatrie „Chiril Draganiuc”, spital dărâmat la rândul său în 2007. Timp de mai mulți ani Cimitirul Eroilor Români a fost un loc abandonat, pustiu și plin de gunoaie.

Despre cei 1 645 de ostaţi îngropaţi acolo se ştie că 431 dintre ei erau români căzuţi în Primul Război Mondial, 96 de români morţi în cel de-al Doilea Război Mondial, restul fiind militari ruşi, austrieci, cehi, francezi şi polonezi.