Rusia ar putea ataca un alt aliat al SUA pentru a schimba dinamica războiului, iar România și R. Moldova ar putea deveni posibile ținte, este de părere analistul american George Friedman, într-o analiză din  Geopolitical Futures referitoare la opțiunile strategice pe care le are la ora actuală Vladimir Putin, după înfrângerile suferite în regiunea Harkov.

„În mod evident, rușii trebuie să schimbe dinamica războiului dacă nu vor fi forțați la o înțelegere politică. Cheia este de a reprezenta amenințări pentru ucraineni din mai multe direcții, atât tactic, cât și strategic.

Într-adevăr, nevoia lor principală este să răspândească logistica SUA prin crearea unei amenințări militare serioase pentru un alt aliat american sau atacând direct pe unul. Nu este clar că SUA ar fi incapabile să asigure două fronturi, dar ar putea să le dezechilibreze și să le forțeze să reducă sprijinul pentru Ucraina, deschizând posibile oportunități pentru Rusia.

Geografia oferă puține opțiuni în acest sens, dar cele mai probabile sunt Moldova și România, două țări legate între ele. Nu ar putea fi o ofensivă pe uscat, dar ar trebui să profite de Marea Neagră, debarcând forțe semnificative în România, membru NATO și gazdă a unei forțe navale americane”, a subliniat acesta.

Pe de altă parte, Friedman crede că un astfel de scenariu ar eșua, deoarece necesită controlul aerian al Mării Negre.

„Pentru a realiza acest lucru, rușii ar trebui să folosească mai întâi rachete pentru a elimina rachetele antinavă ucrainene precum cele care au scufundat Moskva. Făcând acest lucru, ei ar trebui să obțină și să mențină superioritatea aeriană sau cu rachete asupra Mării Negre și apoi să aterizeze și să dobândească suficientă forță pentru a obliga forțele române să intre în luptă, cu forțe americane substanțiale.

Având în vedere că există forțe navale americane în afara Bosforului și având în vedere că mandatul NATO sau necesitatea absolută ar forța Bosforul să se închidă, acest lucru ar reprezenta o amenințare serioasă pentru ruși. Adăugați la asta un atac aerian asupra forțelor ruse și probabil că această operațiune ar eșua”, a mai precizat analistul.

În final, analistul american a adăugat că soluția cea mai probabilă pentru Rusia este „opțiunea finală”, care presupune comasarea forțelor în est și apoi atacarea Ucrainei cu noi forțe.

Dr.George Friedman, fondatorul și președintele Geopolitical Futures, este un specialist cunoscut la nivel internațional în geopolitică și strateg în afaceri internaționale. Friedman și-a primit diploma de licență de la City College of the City University of New York și deține un doctorat la Universitatea Cornell.Timp de aproape 20 de ani, înainte de a demisiona în mai 2015, dr. Friedman a fost CEO și apoi președinte al Stratfor, o companie pe care a fondat-o în 1996.

El este de asemenea, un autor de bestselleruri. Cea mai recentă carte a sa, THE STORM BEFORE THE CALM: America’s Discord, the Coming Crisis of the 2020s, and the Triumph Beyond , publicată pe 25 februarie 2020, descrie modul în care „Statele Unite ale Americii ajung periodic într-un punct de criză , dar după o perioadă se reinventează”

Deceniul 2020-2030 este o astfel de perioadă care va aduce pentru America schimbări dramatice și remodelare a politicii externe, a economiei și a culturii.

Cea mai populară carte a sa, Următorii 100 de ani , se menține actuală prin valabilitatea predicțiilor sale. Alte cărți bine vândute ale lui Friedman sunt Flashpoints: The Emerging Crisis in Europe, The Next Decade, America’s Secret War, The Future of War și The Intelligence Edge . Cărțile sale au fost traduse în peste 20 de limbi.

Dr. Friedman colaborează cu numeroase organizații militare și guvernamentale din Statele Unite și de peste mări și apare în mod regulat ca expert în afaceri internaționale, politică externă și informații în mass-media importante.