A fost făcut primul pas în construirea autostrăzii Iași-Ungheni-Chișinău-Odesa. Ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, a anunțat despre semnarea, împreună cu directorul de la Administrația de Stat a Drumurilor, Sergiu Bejan, a unui Acord de Cooperare cu Banca Europeană de Investiții. Astfel, prin intermediul acestui acord, Asociația Mondială a Drumurilor (PIARC) finanțează realizarea studiului de prefezabilitate și fezabilitate al proiectului de construire a autostrăzii.

Potrivit ministrului, în acest an se va finaliza studiu de prefezabilitate, iar până la finalul anului 2025 va fi gata și cel de fezabilitate.

Aceste documente prevăd colectarea informațiilor și a datelor cu privire la situația actuală a infrastructurii rutiere, a intensității traficul planificat și evaluarea economică. De asemenea, se vor defini punctele geografice și principalii parametri tehnici ai autostrăzii.

„Construirea autostrăzii este un proiect de importanță națională. Autostrada Ungheni-Chișinău-Odesa va conecta centrele economice și industriale regionale ale celor trei țări, va facilita comerțul, dezvoltarea economică și socială, iar Republica Moldova va fi mai aproape de UE, și la nivel de infrastructură”, a menționat Andrei Spînu pe o rețea de socializare.

Construcția autostrăzii este unul din proiectele naționale din Planul Reconstrucției Infrastructurii Moldovei 5+.