Un nou protest  față de scumpirea carburanților se anunță la Chișinău pentru miercuri 6 Iunie în Piața Marii Adunări Naționale ,mai mulți șoferi și-au anunțaț prezența într-un eveniment pe facebook organizat de AutoLife Moldova.

La 2 Iunie mai mulţi şoferi şi-au parcat automobilele în Piaţa Marii Adunări Naţionale (PMAN) pentru a protesta în semn de protest faţă de scumpirea carburanţilor. Ulterior, şoferii au pornit în marş spre Gara Feroviară, spre strada Ion Creangă, apoi au revenit în PMAN.

La 29 mai, ANRE a afișat noi prețuri pentru comercializarea cu amănuntul a carburanților între 30 mai-12 iunie. Respectiv, a ANRE stabilit un preț de 19 lei și 79 de bani pentru un litru de benzină, cu 64 de bani mai mult decât prețul la care a fost comercializat în ultimele două săptămâni, și un tarif de 17 lei și 75 de bani pentru un litru de motorină, ceea ce înseamnă o majorare cu 66 de bani.

Ulterior scumpirii, conducerea Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a anunțat suspendarea, din 1 iunie, a ultimei decizii prin care majorează prețurile la carburanți. Suspendarea a venit la o zi de când deputata Alina Zotea a cerut explicații de la ANRE față de majorarea prețurilor plafon de comercializare a carburanților și la scurt timp după ce suspendarea deciziei a fost solicitată de premierul Pavel Filip.

Comparativ cu perioada similară a anului trecut, prețul pentru un litru de benzină s-a majorat cu 2 lei și 65 de bani, iar pentru motorină – cu 3 lei și 6 bani.

Scumpirea a fost generată în primul rînd de scăderea producţiei de carburanţi din partea OPEC şi Rusia, dar şi de creşterea cererii la nivel global. Un alt motiv care a dus la scumpire a fost şi decizia preşedintelui american, Donald Trump, de a scoate Statele Unite din acordul nuclear cu Iranul.

În urma acestei hotărîri neaşteptate s-au creat îngrijorări la nivel mondial că volumul petrolului iranian exportat s-ar putea micşora considerabil. Care sînt orașele lumii cu cel mai scump transport public.

O altă cauză importantă care a dus la majorarea preţului la petrol a fost şi criza din Venezuela, care practic a paralizat producţia de țiței din ţară. Un motiv în plus este şi creşterea cursului la dolar şi euro în raport cu majoritatea monedelor lumii. Creșterea preţurilor la carburanţi a stîrnit nemulţumiri în mai multe ţări ale lumii, inclusiv în Rusia şi Brazilia