Karina Țurcan, moldoveanca acuzată de spionaj în favoarea României a declarat că nu a avut acces la secrete ale statului rus și că speră să aibă parte de un proces deschis.

 

Declarațiile au fost făcute într-un interviu acordat portalului  meduza.io. Țurcan spune că nu recunoaște învinuirile care i se aduc și nu vede de ce procesul său ar fi unul închis.

„Nu văd motive ca procesul meu să fie unul închis, iar articolul din codul penal care mi se incriminează, (spionaj) nu poate fi motiv de închiderea procesului. Eu nu am avut acces la secrete de stat. Sper că în cadrul unui proces deschis nevinovăția mea va fi vizibilă”, a spus Țurcan.

Conducerea Inter RAO a refuzat să comenteze informația privind accesul Karinei Țurcan la informații clasificate. Femeia a subliniat că serviciile secrete ruse nu i-au prezentat dovezi precum că ea ar fi colaborat cu serviciile de informații ale altor state.

„Anchetatorii refuză să-mi prezinte ce, cui și când am transmis (nr. informații). de aceea eu consider că ceea ce ancheta numește dovezi sunt falsuri fabricate. Eu altă explicație nu găsesc”, a menționat Karina Țurcan.

Femeia spune că la mijloc ar putea sta presiuni asupra activității sale cu „parteneri incomozi” și din cauza unor „misiuni” despre care nu a vrut să spună nimic. Aceasta a spus că și anterior au fost presiuni și avertizări din partea unor persoane.

Karina Țurcan a mai spus că din 2016 este doar cetățean al Federației ruse întrucât în acel an a refuzat cetățenia Republicii Moldova. Această declarație vine în contradicție cu afirmațiile Ambasadei României la Moscova, care la 20 iunie a confirmat cetățenia română a fostului manager de la Inter RAO.

 

Sursa: Deschide.md